Visszanyerte egykori pompáját

Új kezdet a régi kórháznál

225

A város és a Bethlen Gábor utca egyik ékkövévé vált ismét a több mint 100 éves, egykori vármegyei kórház épülete. Kívül-belül restaurálták, felújították, és előtte ízléses, szép parkot alakítottak ki, sétányokkal, padokkal.

Régi fényében az ódon épület. Megérdemelt felújítás Fotó: Asztalos Ágnes

Nemrég fejezték be a renoválást, a park kialakítását, tegnap délben pedig a kórház számos dolgozójának jelenlétében ünnepélyesen fel is avatták a székelyudvarhelyi kórház új megvalósításait. Lukács Antal menedzser azon patinás épület előtt mondott beszédet, amelyet majdnem 131 éve, 1887. szeptember 30-án adtak át mint a térség akkor legmodernebb egészségügyi intézményét. Az épület átvészelt két világháborút, és az elvégzett felújításoknak köszönhetően a ma kívánatos feltételek mellett is betöltheti szerepét. Egyébként anno a kórház első igazi korszerűsítése, környezetének rendezése, szépítése dr. Imreh Domokos főorvos nevéhez fűződik, ő 1899-ben érkezett praktizálni a városba. A kórház mostani vezetői is ezt az utat járják.
A kiindulópontot a tavaly júliusi égiháború jelentette, amikor a nagy vihar több fát is kidöntött, gyakorlatilag letarolta a zöldövezetet – idézte fel a felújítás kezdeteit Lukács Antal. Miután eltakarították a romokat, maradt a puszta, hepehupás rész, és kiderült, hogy a míves kovácsoltvas kerítés dísztéglával borított betonoszlopai is áznak, megmentésre várnak. Előteremtették a költségeket és belevágtak a felújításba, parkosításba. Az ünnepi pillanatokban az azóta sajnálatos módon és hirtelen elhunyt osztályvezető főorvos,
dr. Szentannai Dénes emléke előtt is tisztelegtek a résztvevők. Lukács Antal elmondta, hamarosan emléktáblát állítanak a néhai osztályvezetőnek, továbbá dr. Mátyus András fül-orr-gégész főorvosnak, és szobrot kap a fentebb már említett dr. Imreh Domokos is, mindannyian sokat tettek az udvarhelyi kórházért, az egészségügy fejlesztéséért.
Ha kívülről sétálunk el a „régi kórház” előtt (1982-ben készült el az új, modern egészségügyi intézménye a Nagy-Küküllő parti városnak, azóta emlegetik ezen a néven az épületet), mintha kinyílt volna a tér. Jól érvényesül maga az épület és az előtte kialakított park, mindez esti világításban is igencsak jól mutat. Megszépült a kerítés, főbejáratának két oszlopára visszakerültek az eredeti kovácsoltvas lámpatestek. A területen egy szabályosan megtervezett parkot teremtettek a szakemberek, örökzöldekkel, lombhullatókkal, fákkal és cserjékkel. Évelő és egynyári virágok pompáznak, nyílik a levendula, jól mutat a több színben elültetett begónia. Lukács Antaltól megtudtuk, hogy összesen 1675 tő élőnövény került az új parkba, ahol még néhány régi fa is megmaradt. Térkővel borított sétányokat építettek, padokat állítottak fel – mindez mintegy 150 ezer lejébe került a kórháznak, a költségeket sikerült saját büdzséből fedezni. Maga az épület – amely egyébként jegyzett műemlék – belső felújítására 205 ezer lejt költöttek, a nyílászárók restaurálásáért 178 ezer lejt kellett kifizetni.
Bent újrafestették a kórtermeket, az ajtókat, folyosókat – és nem is akárhogyan. Egy bő évtizeddel ezelőtti tatarozás óta tudják, hogy valamikor növényi-indás motívumok, ún. cirádák díszítették a mennyezetet a sarkokban, illetve a csillárok körül. Az előkerült mintákat lefotózták, és most azokat is sikerült rekonstruálni. Ezt már az új osztályvezető főorvos, dr. Andrészek Csaba mesélte el. Szerinte, amit láthattunk, jó példa arra, hogy hogyan lehet a múltat ápolni. Az épület ismét régi fényében ragyog, ami a betegek szempontjából is nagy fontossággal bír, hiszen nem mindegy, hogy mennyire rendezett, tiszta, esztétikus az a környezet, ahol – többnyire kényszerűen – tartózkodniuk kell gyógyulásuk ideje alatt. A főorvos az osztály műszeres felszereltségével elégedett. A részleg 30 ággyal rendelkezik, emellett még ebben az épületben van a bronchológiai fektető is. Nemcsak a városból, a térségből, de a szomszéd megyékből is jönnek ide betegek, sőt, még Râmnicu Vâlcea-i páciensük is volt – tudtuk meg a főorvostól.
A megvalósításokat megtekintette Gálfi Árpád polgármester is, aki gratulált az elért eredményekhez, és örömét fejezte ki, hogy egy régi épületet sikerült ismét szakszerű módon újjávarázsolni.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.