Visszakerültek a rajtvonalra

111

A megyei tanács testülete nem szavazhatott tegnap a csíkszeredai Vigadó épületének átvételéről, az inkubátorháznak szánt korábbi moziépület rendeltetése ugyanis nem változhat. Ez meghiúsítja azt a törekvést, hogy uniós pályázati pénzből felújítsák a város egyik legpatinásabb épületét, és vállalkozáskeltetőt hozzanak létre benne. Füleki Zoltán alpolgármester szerint visszakerültek a rajtvonalra, sőt a mögé.

A hajdani Vigadó tatarozásra szoruló épülete. Rendeltetésstop Fotó: Kovács Hont Imre

Hargita Megye Tanácsának tegnapi ülésén levették napirendről a csíkszeredai egykori Hargita Mozi (még korábbról Vigadó néven ismert) épülete ügykezelésének átvételét elősegítő napirendi pontot. Ennek oka, hogy a helyi tanácsoknak átruházott moziépületeknek a hatályos jogszabályok szerint legkevesebb 15 éven át moziként kell működniük, ezzel pedig összeférhetetlen a város- és a megyevezetés, a Csíki Vállalkozók Egyesülete, valamint a Sapientia – EMTE által felkarolt gazdaságélénkítő elképzelés.

Csalódott kezdeményezők
A város 2011-ben vette át az épületet, amelynek ezek szerint 2026-ig moziként kell(ene) működnie. A megyei önkormányzati ügykezelés az inkubátorház működtetésének feltétele lett volna.
Az érintettek tegnap délben tanácskoztak, és elkeserítő álláspontra jutottak: új helyzet állt elő, újra kell gondolniuk a projektet. Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a tegnapi tanácsülésen ennek tudatában vetette le napirendről az ingatlan ügykezelésének átvételét jóváhagyó határozattervezetet. Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere is csalódottan nyilatkozott. Mint fogalmazott: visszakerültek a rajtvonalra, sőt a kárba ment idő miatt valójában a rajtvonal mögé.

Dupla helyett semmi
A Petőfi Sándor utcai épület a város köztulajdona, ügykezelése a városháza feladata. A felújítása régi célkitűzés, de a próbálkozások eddig hiábavalónak bizonyultak. Az inkubátorház ötlete és az elképzelés felpártolása új perspektívákat nyitott meg: mivel az Európai Unió kiemelten támogatja vállalkozáskeltetők megvalósítását, lehetőség mutatkozott arra, hogy ezen nagy léptékű – akár több millió eurós – finanszírozásból egyrészt felújítsák az épületet, másrészt hasznos funkciót adjanak neki. Ennek érdekében fogott össze a városvezetés, a megyei tanács, a CSVE és a Sapientia – EMTE.
– Sajnos nem áll rendelkezésünkre megfelelő telek vagy épület, ráadásul eszerint az épület felújítása is saját forrásokból történhet meg, és erre nincs keretünk – nyilatkozta lapunknak Füleki Zoltán.
Mint megjegyezte: bosszantó, hogy a törvénykezés így rendelkezik, mert egy Csíkszereda méretű városnak egyetlen mozi fenntartása is gondot okoz, egy másodikra pedig egyáltalán nem lenne szükség. Ez viszont megköti a kezüket.

Új helyszínt keresnek
A CSVE-t is elkeserítette az új helyzet, a vállalkozói szervezet elnöke, Márk-Csucsi Róbert azonban derűlátóbban fogalmazott.
– Ettől a pályázattól nem akarunk tágítani. A déli megbeszélést követően senki sem úgy állt fel az asztaltól, hogy akkor vége, hanem úgy, hogy újragomboljuk a kabátot és másik helyszínt keresünk. Erre vonatkozóan már körvonalazódik egy elképzelés – közölte Márk-Csucsi Róbert CSVE-elnök, az új helyszínre vonatkozóan azonban egyelőre nem árult el részleteket.

[box type=”shadow” ]Hulladékgazdálkodás – összehangolnák az önkormányzatokat

A megyei testület elfogadta a hulladékgazdálkodási közszolgálat szabályzatát. Ezt megelőzően a Hargita Megyei Integrált Hulladékgazdálkodási Közösségi Fejlesztési Társulás minden tagjának, vagyis a 67 Hargita megyei önkormányzatnak el kellett fogadnia azt, ahhoz, hogy jogerőre léphessen. A dokumentumot minden önkormányzat megkapta, 64-en pedig már elküldték a visszajelzéseiket. A szabályzat egy 2015-ben, a közszolgáltatásokat szabályozó országos hatóság (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice) által elfogadott rendeletben meghatározott keretszabályzat alapján írták meg Hargita megyére szabva. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hulladékgazdálkodással megbízott cég feladatai közé került többek között az utak takarítása, bizonyos esetekben akár télen is, illetve az utakon heverő állati tetemek elszállítása.[/box]

[box type=”shadow” ]Csíkban is létrehoznának speciális iskolát

A megyei tanács tegnapi ülésén többek között határozatot fogadtak el a Csíkszeredában vagy a környékén speciális óvodai és általános iskolai képzést nyújtó intézmény létrehozásáról a Csíksomlyón található Szent Anna Speciális Iskola alárendeltségében. A döntés azért született meg, mert a megyei tanács és azon belül a szociális és gyermekvédelmi igazgatóság alárendeltségébe tartozó általános iskolai oktatást nyújtó oklándi és bélbori iskola távol esik Csíkszéktől. Amint a tanácsülésen elhangzott, a nagy távolság elsősorban a fogyatékkal élő alcsíkiak családjait érinti hátrányosan, ennek következtében pedig sok különleges igényű gyermek nem részesül megfelelő gondozásban és óvodai, illetve iskolai képzésben. A cél megvalósítása érdekében a Szent Anna iskola elindíthatja az akkreditációs kérelem előkészítését, illetve benyújtását a szaktárcához, ezt tette lehetővé a tegnap elfogadott határozat. [/box]

Kovács Hont Imre

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek