hétfő, november 30, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Visszakerültek a címerek a Patkóba

Miénk itt a tér, és ne hagyjuk elveszni, ami a miénk – hangsúlyozták szerda délután a Hagyaték című ünnepség felszólalói. A város szimbolikus tere, számos rendezvény helyszíne közel 80 éve született, és azóta gyakorlatilag a változó történelem lenyomata. Egykori díszei eltűntek, majd visszakerültek, a kép mostanra vált teljessé.

Ismét láthatók a címerek. Megidézett múlt Fotó: Asztalos Ágnes

Az egykori felső piactér helyén 78 évvel ezelőtt alakították ki Székelyudvarhely jellegzetes, patkó alakú terét, amelyet jóval később Márton Áron püspökről neveztek el, de a közbeszédben ma is inkább „Patkó”. A teret 1941. szeptember 5-én, az anyaországhoz való visszacsatolás szimbolikus emlékhelyeként avatták fel. Az akkori ünnepségen részt vett a Székely Dalegylet és Férfikara, akárcsak szerda délután, amikor ugyancsak fellépett az immár 150 éves kórus.

Minden a helyére kerül egyszer…
A tér támfalának hajlatában öt címer volt látható: Udvarhely vármegye, Székelyudvarhely, Magyarország, Erdély és Pestszentlőrinc címere. Az alkotások a háború utáni új berendezkedésben nyomtalanul eltűntek. Állandó szabadtéri kiállítás formájában most ezek másolatai kerültek vissza a Patkóba, alkotójuk, a székelyudvarhelyi Zavaczki Walter szobrász a Kováts fényképészetnél fellelhető korabeli fotók alapján dolgozott.
A közel nyolc évtizede megépített tér kialakításához egykor jelentős összeggel járult hozzá Pestszentlőrinc. Akárcsak a múltban, most is segített az anyaország: a címerek visszahelyezését Szé­kelyudvarhely több magyarországi testvértelepülése (Budapest Főváros, Soroksár, Törökbálint és Pestszentlőrinc–Pestszentimre) támogatta. A szerda délutáni ünnepségen a testvérvárosok küldöttsége is jelen volt, ünnepi beszédében Gálfi Árpád székely­udvarhelyi polgármester köszönetet mondott nekik azért, hogy ha nem is eredeti helyükön, de kiállított tárgyakként ismét megtekinthetők a címerek. Tarlós István, Budapest főpolgármestere is megtisztelte jelenlétével az eseményt, beszédében az összetartozást hangsúlyozta, és kijelentette, hogy Székelyudvarhely városa mindig számíthat a magyar főváros támogatására.

Újabb testvérváros
Mint fentebb már kiderült, Szé­kelyudvarhely és Pestszentlőrinc – ma Budapest XVIII. Kerülete – közel 80 éve ápol szoros kapcsolatot. Ezt megpecsételendő, a szabadtéri kiállítás megnyitója után a városháza Szent István termében testvérvárosi szerződést írt alá a két település vezetője: Ughy Attila és Gálfi Árpád. Az ünnepségen az új testvérváros ajándékaként a Budapesti Vonósok előadását hallgathatta meg a közönség.

Asztalos Ágnes

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb