2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Visszafogottabb lesz a székelyudvarhelyi ünnep

Szolidabb Szent István-napi ün­nep­ségre készül az ­udvarhelyi önkormányzat a járványügyi előírások miatt. Ezzel együtt az új kenyér ünnepe nem marad el, ellenben a kenyeret megkóstolni már nem lehet. A jubiláló házaspárokat is díjazzák, és a jótékonykodásról sem feledkeznek el.

Augusztus 20. a Magyar Állam alapításának ünnepe, Szent István napja. Szé­kely­udvarhelyen a polgármesteri hivatal idén is készül az ünnepségre, ha kissé szolidabb módon is, mint a korábbi években. A rendezvényt a kulturális intézményekkel partnerségben tervezik, reménykedve abban, hogy nem romlik tovább a vírushelyzet és nem szigorítanak a jelenlegi előírásokon.

Ünnep a világjárvány árnyékában

Zörgő Noémi, Székely­udvar­hely Polgármesteri Hivatalának sajtószóvivője kérdésünkre elmondta: terveik szerint idén is felköszöntik a jubiláló házaspárokat augusztus 19-én, majd 20-án folytatnák az ünnepséget. A hagyományoknak megfelelően megtartják az Új Kenyér ünnepét, amely során a történelmi egyházak képviselői megáldják a kenyereket, amelyeket rendszerint a székelyudvarhelyi, illetve az udvarhelyszéki pékségek ajánlanak fel. Az ilyenkor szokásos kenyérkóstolás azonban elmarad. A sajtószóvivő elmondta: tavaly több mint 200 kenyeret ajánlottak fel a pékségek, amelyeket szociálisan hátrányos helyzetű családoknak, öregotthonoknak, szociális intézményeknek juttattak el, és ez idén sem lesz másként. Az ünnepség részeként fellép az Alla Breve vegyes kar, a Serittő Néptáncegyüttes, a Székelyföldi Filharmónia, továbbá a Tomcsa Sándor Színház művészegyüttese is. A tűzijáték idén elmarad. A rendezvényen való részvételt ezúttal előzetes bejelentkezéshez kötik, hiszen a törvények értelmében az összegyűltek száma nem haladhatja meg az 500 főt. A Szent István Napok helyszínéül a Márton Áron tér szolgál majd, amelyet átalakítanak, elkerítenek és székeket helyeznek ki, a megfelelő távolságok betartásával. A rendezvényen kötelező lesz továbbá a maszk viselése is.

Várják a jubiláló párok jelentkezését

Többéves hagyománya van már Székelyudvarhelyen, hogy felköszöntik az ezüst-, arany-, illetve gyémántlakodalmukat ünneplő házaspárokat a Szent István Napok keretében. A városháza felhívása szerint mindazok, akik 1995-ben, 1970-ben, illetve 1960-ban kötötték össze életüket, jelentkezhetnek a 0266–218383-as telefonszámon augusztus 10-ig. Az sem baj, ha ennél régebben élnek már házasságban, tavaly ugyanis egy olyan párt is felköszöntöttek, akik 65-dik házassági évfordulójukat tartották – mondta Zörgő Noémi sajtószóvivő. Az ünnepséget rendszerint a polgármesteri hivatal dísztermében tartják, ám idén erre nincs lehetőség a járványügyi intézkedések miatt. A köszöntésre a Márton Áron téren felállított színpadon kerül majd sor augusztus 19-én, 18 órától. A város elöljárói idén is egy csokor virággal és egy díszoklevéllel ajándékozzák meg a jubiláló párokat.


Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb