Visszafogott ritmusban

Tömbházak hőszigetelése Székelyudvarhelyen

24

Dolgoznak Székelyudvarhelyen a művelődési ház melletti tömb­házon, amelynek hőszige­telésére pályázatot nyert a vá­ros. Nem most, hanem hónapokkal ezelőtt, de mégis úgy tűnik, hogy idén sem kerül pont a munka végére. Egyelőre csak a tetőszerkezet cseréje várható.

A tetőn dolgoznak. Valószínű, hogy ennél több idén nem várható Fotó: Asztalos Ágnes

A Mihail Kogălniceanu 4. szám alatti tömbháznál a napokban kezdték el a munkát. Ennek a lakótömbnek hőszigetelési-felújítási projektje eddig az egyetlen nyertes pályázat a Közép-Régióból. Bár van lehívható pénz, korábban lapunkban is megírtuk, hogy az európai uniós pályázati feltételek bonyolultsága miatt a rendelkezésre álló keret mindössze 0,004 százalékát fedi le a nyertes pályázat. A Regionális Operatív programban támogatást nyert pályázat az épület teljes hőszigetelési munkálatait (homlokzati szigetelés, tetőszigetelés), valamint a teljes tetőszerkezet cseréjét, illetve a lakrészek és a lépcsőházak nyílászáróinak cseréjét, továbbá a lépcsőház felújítását tartalmazza. A polgármesteri hivatal sajtóirodáján megtudtuk, hogy ebben az évben csupán a pályázat terhére el nem számolható munkálatok végezhetők el, így várhatóan csak a tetőszerkezet cseréje készül el. A teljes projekt összértéke egyébként 645 000 lej, ebből 300 000 lej a pályázati támogatás. Az önrész tehát 345 000 lej, amelyből 152 000 lejt a lakószövetség, azaz a lakástulajdonosok állnak, míg az önrész nagyobbik felét (193 000 lejt) a város biztosítja.
Székelyudvarhelyen alig néhány olyan tömbház van, amelyet központi források felhasználásával sikerült az évek során felújítani, korszerűsíteni. A polgármesteri hivatal fejlesztési osztályán elmondták, hogy a feltételek valamennyi­re egyszerűsödtek az elmúlt idő­szakban, így további három tömbházra vonatkozó pályázati anyagot sikerült benyújtaniuk. A dokumentációk elbírálása folyamatban van.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.