Visszaadta népének

99

Örvendenünk kell, hogy személyesen ismerhettük, sokunkat barátai közé fogadott Ő, aki Válaszúton született.
Nemrégiben a Csíki Székely Múzeum „Indulj el egy úton…” kiállításán láthattunk életművéből egy ízelítőt. A kiállításmegnyitón – a Hargita együttessel – népzenénkkel és -táncunkkal tisztelegtünk Kallós Zoltán előtt. Már ott megfogalmazódott bennem, hogy íme, az ember, aki a halhatatlanok közé tartozik, mint azok, akik várják a túloldalon: Bartók Béla, Kodály Zoltán…


Mindannyiunkért vállalt meghurcoltatásai, konok kitartása „egy úton, hol egymásra találunk” – kötelez!
Kötelez, hogy ami ránk van bízva, azt segítsük, gyarapítsuk. Nehéz és könnyebb időkben, egyaránt.
Hosszú élete lévén, én kölyökként idős embernek láttam, falusiak között falusinak, városiak között városinak, tudósok között tudósnak, közöttünk ifjak között tanítónak, akitől éneket, táncot, önzetlenséget tanultunk. Zenéket, tiltott könyveket kaptunk tőle, mehettünk vele folklórgyűjtő útjaira, hogy felvértezzen minket az igazsággal és azzal, ami a mi kultúránk része volt. Örökségünkre mutatott rá, ami a mienk kell maradjon!
Üldöztetése azonban megviselte, a 80-as évek végére öregemberré tette. A 90-es évektől 16 éven át taníthattam táboraiban, és egy csoda szemtanúja lehettem. Amint az elnyomás szorítása enyhült, elővette népünktől gyűjtött kincseit és közzétette, könyvek, zenei anyagok, varrottasok, népviseletek formájában, és úgy tűnt, hogy kincses kamrája kifogyhatatlan. Mindmáig tartogatott meglepetéseket. Ez idő alatt az idős, fáradt ember kivirult, megfiatalodott, kortalanná vált. Az élet, a szabadság őt igazolta. Eljött az az idő, amikor munkáját elismerték, megbecsülték, segítették.
Úgy tűnik, hogy a Fennvaló egy második, gazdag és termékeny élettel is jutalmazta. Ez idő alatt mindenét odaadta, amit meg tudott menteni, népé-
nek visszaadta.
Most pedig a lelkét is visszaadta, de közben életünk útját határozta meg, bízva bennünk, sokunkban, hitet, feladatot adott.

András Mihály

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek