Virtuális megyenapok Csíkszeredában

Felnyitásra váró kincses ládák

81

Tizenhatodik alkalommal szervezik meg a Hargitai Megyenapokat, igaz, az előző évekhez képest más formában. A rendezvénysorozat a megyei tanács segítségével valósul meg, az idén a virtuális térben. A dokumentumfilm-vetítések mellett lesz online koncert és néptánc, tájházismertető és gyerekműsor is. A program részleteiről és körülményeiről Ferencz Angélát, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetőjét kérdeztük.

Ebben az évben nem találkozhatnak a térség ifjúsági- és gyermek tánccsoportjai.                         Fotók: Archív

A Hargitai Megyenapok egy olyan rendezvénysorozat, amely a magyarországi testvérmegyék hasonló eseményeinek mintájára jött létre, főszervezője a megyei tanács és a kötelékébe tartozó alintézmények.
– Az idén a XVI. kiadást hirdetjük meg, és elmondható, hogy a korábbi években a pünkösdi búcsú köré szerveződő események sorozata nagy érdeklődést váltott ki mind a helyi közösségekből, mind a megyénkbe érkező zarándokok, turisták részéről. Kulturális intézményeink archívumában is olyan ritka tartalmak rejlenek, amelyek megérdemlik, hogy a közönség jobban megismerje azokat – mondta érdeklődésünkre Ferencz Angéla. Hozzátette, hogy a megyenapokra úgy is lehet tekinteni, mint gazdaságélénkítő és térségi desztinációt megerősítő rendezvényre, amelyben lehetőségük nyílik a vendéglátóknak arra, hogy a megye természeti és kulturális értékeit megmutassák, értékesítsék. A pünkösdi időszak alkalmas erre, hiszen nagy az érdeklődés, és a búcsún résztvevőknek programot is tudott nyújtani. A megyenapokhoz az évek során egyre több intézmény, civil szervezet csatlakozott, a megye minden szegletében zajlott az esemény.

Térségre jellemző programok
– A tavaly nagy erőkkel készültünk, hisz a pápalátogatás és a pünkösdi búcsú hívására idesereglő vendégeknek három nyelven tudtunk eligazító füzetet adni, amelyből megismerhették szépségeinket, büszkeségeinket. Az idén már elkezdődtek az előkészületek, és amikor a járvány miatt újra kellett gondolni az egészet, feltettük a kérdést: mit tudnánk nyújtani, ha nem mondanánk le, hanem virtuálisan szerveznénk meg a megyenapokat? – tette hozzá az intézményvezető. Hargita Megye Tanácsának alintézményeivel közösen arra a döntésre jutottak, hogy van mondanivaló és hogy tudnak olyan programokat nyújtani, amelyek a térséget, a helyi embereket és a szervezőket jellemzik.
A kulturális központ munkatársai dokumentumfilmekkel, tájházismertetőkkel, könyvbemutatókkal, online koncerttel, néptánccal is készülnek. Emellett lesznek még gyermekprogramok, valamint fotó- és képzőművészeti kiállítás is található a kínálatban, akárcsak természeti értékek bemutatása és helyi termékeket ismertető, valamint gasztronómiai előadások is.

A Hargita Együttes is jelen lesz, igaz, csak online. 

Saját értékek megismerése
– Nagyon reméljük, annak ellenére, hogy most nem találkozhatunk a pünkösdi vásári forgatagban, sem a Csűrdöngölőn, a program minden korosztálynak élményt nyújthat. Legfőképpen annak a rádöbbenésnek az élményét, hogy milyen sok kulturális és természeti értékünk van. Tartalékoltunk a nehéz időkre, és van energia, kreativitás a megújulásra – fogalmazott Ferencz Angéla. Hangsúlyozta, hogy a szervezők számára a csapatépítés, az új ismeretek elsajátítása, az új technológia és a tapasztalat ötvözése is egyben ez a program. S bár nagy a kínálat globális szinten az interneten, a lokális értékekhez való ragaszkodást, a saját kultúrkincs megismerésének fontosságát hangsúlyozzák.

Fülöp Orsolya

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.