Virtuális majális Csíkszeredában

Jótékonyság volt a cél

102

Tegnap este ért véget az online térben megszervezett Csíki Majális Másként programsorozat. A térség lakói körében népszerű esemény az előző években is nagy sikernek örvendett. A járvány miatt az idén kreatív ötletekre volt szükség a megvalósításhoz, de ez sem szabott gátat az aktív virtuális részvételnek és az érdeklődésnek.

Nagy sikernek örvendett az online esemény                                                                    Fotó: László F. Csaba

Az eseményeket az érdeklődők az Aktív Közélet Egyesület Facebook-oldalán kö­vethették, az online felületen élő közvetítés révén kapcsolódhattak be a programokba. A sportközvetítések mellett, mint jóga, pilates- és fitnesz-, zumba- és egészségépítő edzés, gyerektornán vehettek részt a kicsik. Egész napos volt a fotópályázat, a jótékonysági főzés Szőcs Előddel, valamint az adománygyűjtés, amelynek keretében a rászoruló családoknak és szépkorúaknak igyekeztek segíteni. Ezt a célt szolgálta a jótékonysági borkóstoló és pálinkamustra is.

Lehetőség a kikapcsolódásra
A korlátozások ellenére a Csíki Majális digitális formában is lehetővé tette a kulturális, szellemi és fizikai feltöltődést.
– Egy teljesen új helyzettel kellett szembenézni, tudtuk, hogy kihívás lesz. Volt bizonyos „előnye” is, hiszen nem kellett aggódni az időjárás és a biztonság miatt – mondta Becze István, az esemény főszervezője.
Hozzátette, egyik fő céljuk a jótékonyság volt. Hangsúlyozta, hogy olyan folyamatok indultak el, amelyeket a jövőben is folytatni kell. A kétnapos online rendezvény alatt közel 1200 személyt láttak el étellel. A részvételi számok összegzése feldolgozás alatt van, de az egyik legnépszerűbb esemény a virtuális pálinkamustra volt.
– A pálinkakóstoláson előzetes bejelentkezés alapján lehetett részt venni. Nagyjából százan voltak részesei az eseménynek, amely nemcsak a szórakozásra adott lehetőséget, de a találkozó szakmailag is megállta a helyét – fűzte hozzá Becze István.
A sportprogramok kiemelt figyelmet kaptak, hiszen a járvány okozta korlátozások miatt kevesebb lehetőség van a testmozgásra. Böjte Csaba atya élőben közvetített miséjét is meghallgathatták a résztvevők, de bemutatkoztak helyi termelők, valamint a Humor-percek nevet viselő program alatt szórakozásra is volt lehetőség. Volt mesefilm-bemutató, sportpszichológiai előadás Roseti-Karikás Emőke sportpszichológus közreműködésével és kézműves-foglalkozás Szabó Katával. Az oktató jellegű programok mellett Hatos György falugazdász kertészkedésről szóló bemutatót tartott, digitális koncertet adott a 4S Street, bejelentkezett a Bagossy Brothers Company, a Zanzibár, a Sárik Péter Tiró és Falusi Mariann.

Segítségnyújtás a rászorulóknak
Virtuálisan lépett fel szombat este Berecz András Kossuth-díjas énekes, de cipőt is lehetett készíteni Ruzsa Lehel cipőkészítővel. A Kultúrcsepp során a Zugató Zenekar, Vaszi Levente, Vrencsán Anita és Timár Erika szórakoztatta a közönséget. A szervezők számítógépeket adományoztak szegény sorsú tanulóknak. Feladatuknak tartják a társadalom peremén élőket segítő programok szervezését.
– Hálásak vagyunk a támogatóinknak, a Bethlen Gábor Alapnak, az RMDSZ területi szervezetének, a Csíkcsomortáni Szövetkezetnek és a csíki egyesületeknek, vállalkozóknak. A közvetlen találkozást sosem pótolhatja a virtuális, de így is nagy sikere volt a majálisnak. Úttörő feladat volt, de mindannyiunknak meg kell értenünk, hogy továbbra is a legfontosabb az egészség és a biztonság – zárta gondolatait a Csíki Majális főszervezője.

Fülöp Orsolya

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.