Virtuális koncertsorozat Bach születésnapján

55

Első alkalommal kapcsolódik be a Csíkszeredai Régizene Fesztivál az Európai Régizene Napja alkalmából szervezett rendezvénysorozatba, az Európai Régi Zenei Hálózat (REMA – Réseau Européen de Musique Ancienne) március 21-ét, Johann Sebastian Bach születésnapját, a csillagászati tavasz kezdetét jelölte ki 2013-ban a Régizene Európai Napjának. Az eseményt Sarány István ismerteti.

Johann Sebastian Bach a legjelesebb barokk alkotók egyike, születésnapját, március 21-ét jelölte ki az Európai Régi Zenei Hálózat (REMA – Réseau Européen de Musique Ancienne) az Európai Régizene Napjává. Ezen a napon a kezdeményezők az Európa-szerte szervezett koncertekkel, konferenciákkal és más rendezvényekkel igyekszenek felhívni a figyelmet és kiemelt hangsúlyt fektetni az európai régizene kulturális örökségére és sokszínűségére. A rendezvénysorozat egyben egy nagyon fontos online esemény is, ugyanis a különböző országokban szervezett koncertek online is követhetők majd a www.remaradio.eu oldalon. Idéntől a Csíkszeredai Régizene Fesztivál is bekapcsolódik a rendezvénysorozatba, holnap este 6 órától a Mikó-vár északnyugati bástyatermében a Codex együttes mutatja be Erdélyi főúri zene című koncertjét, hétfőn, ugyancsak este 6 órától zajlik a Nagy István Művészeti Szakközépiskolában a fesztivál előzeteseként szervezett Barokk zenei klub első találkozója.
– A Csíkszeredai Régizene Fesztivál számára rendezvényként és immár intézményként is egyaránt fontos az állandó nemzetközi jelenlét a kapcsolatok erősítése, no meg a színvonal állandó emelése érdekében – hangsúlyozta Ferencz Angéla, a Régizene Fesztivált szervező Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója, mondván, idéntől ezért csatlakozott a fesztivál a REMA rendezvénysorozatához. Ferencz Angéla kiemelte, hogy a színvonal emelésére irányuló törekvés mutatkozik meg az idei fesztivál témaválasztásában, műsorában, a meghívott előadók névsorában is, no meg abban, hogy a rendezvény tavaly elnyerte az EFFE-díjat, amely a legjobb európai régizene-fesztiválok közé emelte a csíkszeredai rendezvényt.
– Azáltal, hogy e hálózat tagjaivá váltunk, másokkal együtt tudunk megmutatkozni, ezúttal a virtuális térben, szélesebb szakmai körben növeljük ismertségünket – fűzte hozzá az intézmény vezetője. Az idei Régizene Fesztivállal kapcsolatban elmondta: július 14–17. között zajlik a rendezvény Csíkszeredában és más helyszíneken, a középpontban a német régizene lesz. Megjegyezte, hogy külön koncertet szentelnek Kobzos Kiss Tamás emlékének, no meg azt, hogy a híres-neves Madrigál kórus a Codex együttessel koncertezik, Bakfark Bálint műveiből válogatott műsorral örvendeztetve meg a közönséget. A fesztivált idén is az immár hagyományos Csíkszeredai Régizenei Nyári Egyetem előzi meg, a mesterkurzusokat a július 10–15. közötti időszakban tartják.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek