Virágba borul a városi park

12. Küküllő-parti dísznövény- és kertészeti kiállítás

195

Mától vasárnapig tart a városi parkban a 12. dísznövény- és kertészeti kiállítás, amelyet a magyarországi Assa Divi Kft. és a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal partnerségben szervez meg több mint egy évtizede.

Fotók: Lőrincz Csaba

A kiállítást a magyarországi Krébecz József hozta el és honosította meg városunkban. Amint elmondta, Magyarországon az első néhány évben kidolgoztak egy nagyon jól bevált tematikát, amely kulturális rendezvénnyé tette a vásárt, és nem engedte, hogy egyszerű piaci rendezvénnyé minősüljön. Székelyudvarhelyen 2007 óta szervezik meg, az első két évben a városi park adott otthont a virágkiállításnak, majd éveken át a Bethlen negyedi parkban találtuk meg, ahonnan immár második éve visszaköltözött a Küküllő parton lévő városi parkba. A magyarországi szervező a kezdetekkor otthonról hozta a kiállítók nagy részét, de mára megfordult az arány, a kiállítók többsége helyi termelő.
– Ahhoz, hogy eredményesen működjön évek óta a rendezvény, nagyon fontos volt az önkormányzat támogatása, illetve a helyi szervező, Bálint Pál hozzáállása, aki vállalta a szervezés terheit. Végig szem előtt tartottuk, hogy ne híguljon fel a vásár, ezért minimálisra csökkentettük a téren árusító kézművesek számát. Nem az a célunk, hogy a helyi termelőknek és kereskedőknek külföldről hozzunk konkurenciát, az a feladatunk, hogy a helyi termelőknek vezessünk be egy népszerű szakkiállítást – mondta Krébecz József, aki tagja a Magyar Díszkertészek Szövetségének.
Évelő, illetve egynyári növényeket, díszfákat és -cserjéket vásárolhatnak a kiállításon, idén kaktuszkiállítással is bővült a kínálat. Bálint Pál udvarhelyi főszervező szerint a kiállítás megszervezésének alapja a kiállítókkal való többéves partnerség.
– A kiállítók nyolcvan százaléka visszatérő vendég, és csakis termelők vehetnek részt a vásáron. Fontos, hogy a látogatók elsősorban a termelőket ismerjék meg, és egymás között is tapasztalatcsere történjen. Hogy ne legyen egyhangú a rendezvény, kézműves utcánk is van a parkban, és napközben számos kulturális rendezvény zajlik – mondta a főszervező.

Mától vasárnapig néptánccsoportok előadásai szórakoztatják a látogatókat, ugyanakkor – amint már megszokhattuk – mesekert, gyerekfoglalkozások és tombolahúzás is lesz az elkövetkezendő napokban. Szombaton délután 2 órakor a faápolás aktuális kérdéseiről Lukács Zoltán kertészmérnök, a Magyar Faápolók Egyesületének elnöke beszél.
Ma délután 5 órakor Gálfi Árpád polgármester, a rendezvény fővédnöke nyitja meg a vásárt.

Nagyálmos Ildikó

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek