Viorica Dăncilă a kijelölt kormányfő

114

Elfogadta Klaus Johannis államfő a Szociáldemokrata Párt (PSD) által javasolt miniszterelnök-jelöltet, és Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselőt bízza meg kormányalakítással. A köztársasági elnök ugyanakkor felszólította a kormányalakításban érdekelteket, hogy mozgósítsák erőforrásaikat, mond­ván, február elsejéig meg lehet alakítani az új kormányt.

A kijelölt kormányfő. Harmadik esély

A parlamenti pártokkal folytatott tegnapi konzultációk után Klaus Johannis államfő kijelentette: Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselőt bízza meg kormányalakítással, elfogadva a Szociáldemokrata Párt (PSD) által javasolt miniszterelnök-jelöltet.
– Figyelembe véve minden érvet és a parlamentbeli konkrét helyzetet, úgy döntöttem, adok még egy esélyt a PSD-nek, és kinevezem az általuk jelölt személyt, Viorica Dăncilăt. Most azonban a PSD-nek teljesítenie kell. Nagy elvárásokat támasztanak vele szembe az állampolgárok is, és jómagam is – mondta az elnök a Cotroceni-palotában adott sajtónyilatkozatában.
Az államfő ugyanakkor felszólította a kormányalakításban érdekelteket, hogy mozgósítsák erőforrásaikat, rámutatva, hogy február elsejéig meg lehet alakítani az új kormányt. Emlékeztetett arra, hogy a PSD fontos dolgokat ígért, köztük béreket, nyugdíjakat, iskolákat, tankönyveket, kórházakat, infrastruktúrát.
– Eddig vajmi kevés valósult meg ezekből – szögezte le az államfő, és hozzátette, hogy a PSD-nek most be kell bizonyítania, hogy amit megígért, azt teljesíti.
Úgy fogalmazott: a szociáldemokraták kaptak egy esélyt, hogy megmutassák: tudják, mit akarnak.

Viorica Dăncilă prioritásai
Viorica Dăncilă kijelölt miniszterelnök azt nyilatkozta tegnap, hogy a legfontosabb céljai közé tartozik a kormányprogram megvalósítása, Erdély és Románia egyesülésének centenáriumának méltó megünneplése és az Európai Unió Tanácsa soros elnökségének átvétele 2019. január 1-jén. Ugyanakkor köszönetet mondott párttársainak a bizalomért, Klaus Johannis államfőnek pedig a jelölésért.
Az RMDSZ kivár
Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke tegnap kifejtette: az általa vezetett alakulat olyan kormányt szeretne, amely képes jól kormányozni Romániát.
– Nem ismerjük Viorica Dăn­cilăt, a PSD miniszterelnök-jelöltjét, nincsenek pro, sem kontra érveink támogatásával kapcsolatban – hangsúlyozta Kelemen Hunor az államelnöki konzultációt követően.
Az RMDSZ elnöke balszerencsének nevezte azt, hogy kormányválsággal indult a 2018-as év. Viorica Dăncilă nevesítéséről elmondta: nem beszéltek még vele, nem ismerik a szándékait, azt sem, mit tervez miniszterelnökként.
– Nincsenek előítéleteink sem – fűzte hozzá, megjegyezve: –, leülünk és egyeztetünk vele, meghallgatjuk, mit mond, milyen miniszterekkel és kormányprogrammal készülnek. Ha számítanak az RMDSZ szavazataira, megkeresnek, és a támogatásunkat kérik – tette hozzá Kelemen Hunor.
A szövetségi elnök szerint „az előrehozott választások ötlete álom, a mai kontextusban”, hozzáfűzve, hogy „a mai állás szerint a PSD–ALDE koalíciónak van többsége a parlamentben, ez egy erős érv amellett, hogy ők alakítsanak újra kormányt”.
Kelemen Hunor megjegyezte: „Szeretnénk tudni, mit gondolnak a parlamenti pártok vezetői Mihai Tudose múlt heti kijelentéséről, ez idáig senki részéről nem érkezett semmilyen válasz nyilvánosan; Viorica Dăncilăról tudjuk, hogy elhatárolódott a volt miniszterelnök kijelentésétől”.

Rendkívüli ülésszakra hívják össze a parlamentet
Rendkívüli ülésszakra hívják össze a parlamentet, hogy beiktassák az új kormányt – jelentette be tegnap Liviu Dragnea házelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, miután az államfő kormányalakítási megbízást adott a párt nőszervezete vezetőjének, Viorica Dăncilă EP-képviselőnek.
A parlament tavaszi ülésszaka normális körülmények között február elsején kezdődne, de Dragnea szerint az új kormány programjának parlament elé terjesztésére és a miniszterjelöltek parlamenti meghallgatására hamarabb sort kerítenek oly módon, hogy január 29-én a törvényhozás szavazhasson az új kormány beiktatásáról.
A PSD elnöke megköszönte a jobboldali elnöknek, hogy „az ellenzéki pártok nyomása ellenére a stabilitást választotta” és megbízta kormányalakítással a parlamenti többség jelöltjét. Dragnea közölte: a PSD továbbra is eddigi koalíciós partnerével, a liberális ALDE-val együtt akar kormányozni a választásokon szerzett felhatalmazás alapján.

HN-összefoglaló

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.