2021, január 24, vasárnap.
custom_html_banner1

Villámgyorsan eltelt egy évtized

Szombaton ünnepelte alakulásának tízéves évfordulóját a székelykeresztúri Villám Önkéntes Tűzoltó Egyesület.

 Ünnepre gyűltek az önkéntes tűzoltók Keresztúron Fotó: Sinka-Király Levente
Ünnepre gyűltek az önkéntes tűzoltók Keresztúron Fotó: Sinka-Király Levente

[dropcap]H[/dropcap]argita megyében napjainkra szinte minden településnek van saját ön­kéntes tűzoltó-alakulata, akik segítik a katasztrófavédelem alkalmazottjainak munkáját, szám szerint pontosan 67 bejegyzett és működőképes önkéntes önkormányzati tűzoltóság tevékenykedik. Kevesen tudják azonban, hogy a rendszerváltás utáni időkben először a székelykeresztúri csapat fogott össze és kezdett önkéntesen bevetésekre járni szervezett formában, ők pedig szombaton ünnepelték fennállásuk tizedik évfordulóját. A kilencfős alapító csapatból mostanra húsz fő fölé nőtt riasztható állományuk, akik évente több alkalommal is közreműködnek tűzoltási és műszaki mentési akciókban.
Az évfordulós ünnepségen részt vettek a környékbeli, bögözi, farkaslaki, fenyédi, szentkirályi, ülkei alakulatok mellett a szovátai, valamint Gyergyó vidéki és csíki önkéntes tűzoltók is, de tiszteletüket tették a kaposvári, békés megyei és köröstarcsai önkéntes tűzoltók is.
A születésnapi ünnepség szombaton felvonulással kezdődött, a tűzoltóautók a keresztúri vasútállomáshoz sorakoztak fel, ahol ünnepi beszédekben méltatták a keresztúri önkéntesek kitartását, de az önkéntességről és annak szépségeiről is megosztották gondolataikat a szónokok.
A felszólalásokat követően a történelmi egyházak képviselője megáldotta a tűzoltókat és legújabb szerzeményüket, Bertát. Berta, a tavaly ősszel beszerzett Steyr márkájú gépjármű mérföldkő a csapat életében, hisz az autó jobban felszerelt, több bevetéshez is használható, illetve nem mellesleg 2000 literes víztartállyal is rendelkezik. „Saját zsebből és támogatásokból” – válaszolja röviden, miután útjára indítja a felvonulókat Szali Mózes, az önkéntesek vezetője, arra a kérdésemre, miből szerzik be felszereléseiket. Első autójukat például a kaposvári KÖTÉL speciális mentőszolgálat közbenjárására Gölle község adományozta, ugyanakkor a már említett kaposvári csapat segítette a keresztúriakat más felszerelésekkel, illetve szakmai tudással is.
Ezzel a tudással mostanra a Villám csapata odáig fejlődött, hogy sok esetben ők érnek ki elsőként a kárhelyszínre, és elsődleges beavatkozóként kezdik meg a mentési munkálatokat. Az anyagiakkal egyébként sosem álltak túl jól, mondja Szali Mózes, de „amikor esetre kell menni, akkor verjük le egymást”.
– Mind ilyen bolond adrenalin-
függők vagyunk – válaszolják röviden a csapattagok, amikor arról kérdem őket, miért vállalják a sokszor életveszéllyel járó feladatot, ha néha még egyszerű köszönöm sem jut érte. Egyébként a képzett csapat vezetője és több tagja is munkaidőben hivatásos tűzoltó, de van köztük sofőr, asztalos, tanár, autószerelő, villanyszerelő, üzemmérnök és ipari alpinista is.
Több száz bevetéssel a hátuk mögött határozottnak tűnnek a csapattagok, de váltig állítják, ők sosem bízzák el magukat, „egyszer kell megjárni”. A csapatból egyébként a tíz év alatt egy sérülést szereztek, ennek ellenére több halottal is volt már dolguk bevetéseik során. Emlékezetes esetként említik azt, amikor Arad megyébe hívták őket menteni, az ottani búváregység ugyanis a „veszélyes” körülményekre hivatkozva nem vállalta a Gyergyói-medencéből származó áldozat keresését. „Mi délután indultunk innen, a kaposváriak jöttek velünk szembe. Éjjel három óra körül megtaláltuk a férfi holttestét” – emlékeznek vissza az önkéntesek. Jelenleg egyébként hét búvár teljesít szolgálatot az egyesületben, az egyesületnek volt például elsőként képzett búváros csapata a megyében. Amikor a felejthetetlen esetekről kérdezem, csak hümmögnek, senki nem dicsekszik, a kérdésre „mindegyik eset más” típusú válaszok érkeznek, azonban míg az autók az egyórás díszfelvonulásból visszatérnek, addig az árnyékban álldogálva folyamatosan kerülnek elő a régi történetek. Favágás, árvíz, erdőtűz, mentés – csak néhány eset kategóriákba szedve.
A szombati ünneplés nem telt el tűzoltóverseny nélkül, a csapatok először a Steyr márkájú autót kellett egyik pontból a másikba elhúzzák, amit egy sérült mentése követett, végül a kétméteres kert megmászása után tömlőgurító verseny következett.
A szombati programot vetítéssel egybekötött állófogadással zárták a helybéli Randevú Kert étteremben.

Berkeczi Zsolt

Kapcsolódó cikkek:

14,352RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb