2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Villám csapott egy csűrbe Gyergyóújfaluban

Két személygépkocsi vált a lángok martalékává abban a tűzben, amit villámcsapás okozott Gyergyóújfaluban a hétfő délutáni viharban. A tűz terjedését a helybéli önkéntes, valamint a gyergyószentmiklósi hivatásos tűzoltók fékezték meg, a közösség pedig a romok eltakarításában segített.

Romeltakarítás. Estére rendet raktak a portán Fotó: Deák Csaba
Romeltakarítás. Estére rendet raktak a portán Fotó: Deák Csaba

[dropcap]K[/dropcap]ét gépjármű égett ki abban a csűrben, amelyet villámcsapás lobbantott lángra a hétfő délutáni viharban Gyergyóújfaluban.

Mentették a menthetőt
Noha az épület porrá égett, a helybéli és a gyergyókilyénfalvi önkéntes és a gyergyószentmiklósi hivatásos tűzoltók közbelépésének köszönhetően sikerült megfékezni a lángok terjedését, amelyek már a szomszédos telken lévő gazdasági épületet is veszélyeztették.
– Nagyobb baj is történhetett volna, ha nem érünk ki időben – közölte lapunk érdeklődésére Deák Csaba, a helybéli önkéntes tűzoltócsapat parancsnoka. Mint jelezte, a tűzoltószertárhoz közel álló épülethez a riasztást követő néhány percen belül odaértek, de ekkor már a szomszédos csűrbe is belekapott a tűz, a villám sújtotta épület pedig hatalmas lángokban állt. – Az oltást nehezítette az is, hogy a két autó benzintartálya felrobbant, illetve a gumiabroncsok is táplálták a tüzet – mondta a parancsnok. Ebben a helyzetben a szomszédos csűr megmentésére koncentráltak, a villám sújtotta építmény már menthetetlen volt.

Romeltakarítás összefogással
Egyed József polgármester – aki maga is kivette részét a tűz oltásából – a közösség összefogását emelte ki, elmondva, példás segítőkészségről tettek bizonyságot a gyergyóújfalviak.
– Este tíz órára már a leégett épület romjait is eltakarítottuk a szomszédok segítségével – közölte a polgármester.
Az önkormányzat erőgépeinek segítségével rakták fel a nagyobb szenes darabokat teherautóra és szállították el, a több mint húszfős, többnyire szomszédokból verbuválódott csapat pedig a könnyebben mozgatható épületdarabokat takarította el. – Telefonon értesítettem a tulajdonost, hogy fölösleges azonnal hazajönnie, mert rendet raktunk a portáján a tűz után – mondta Egyed. A leégett ingatlan tulajdonosai Svédországban dolgoznak, és autóikat épp azért tartották a csűrben, hogy távollétük alatt ne essen kár bennük. A polgármester a telefonbeszélgetés során arról is biztosította a tulajdonosokat, hogy „szerencsés helyen vettek telket, ugyanis Gyergyóújfaluban még olyan nem történt, hogy ne építette volna újra a közösség bárki leégett épületét”. Az önkormányzatnak van katasztrófahelyzetekre elkülönített alapja, ebből a károsultak 1500-2000 lejnyi támogatást kaphatnak gyorssegélyként, ezenkívül pedig kővel, fával és egyéb építkezési anyaggal is segítik a bajba jutott fa­lustársakat.

Jánossy Alíz

Kapcsolódó cikkek:

14,358RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb