Világvége-komédia a színpadon

81

A dráMÁzat III. nevű pályázat drámaÍRÓ kategóriájának első díjas alkotását, Moravetz Levente Nem lesz reggel, Fred! című kortárs darabját március 22-én láthatja első ízben a közönség.

Románul, magyarul, angolul is szót értettek a próbákon

Zakariás Zalán művészeti vezető felkérésére először dolgozik az udvarhelyi színtársulattal és rendez magyar nyelvű darabot a fiatal román rendező, Vladimir Anton.
– Teljesült az a régi vágyam, hogy magyar nyelvű színtársulattal dolgozhassak, magyar nyelven írt színművet rendezzek. Minden elvárásomat felülmúlta az, amit itt találtam, tapasztaltam. Kiváló csapattal találkoztam. Csodálattal töltött el az udvarhelyi színészek tehetsége, nyitottsága, tájékozottsága, az, ahogy minden nehézséget mosolyogva küzdenek le, és az, hogy az udvarhelyi színház olyan kihívásoknak is meg tud felelni, amilyeneknek egy ennél kétszer nagyobb intézmény sem biztos. A kisvárosi színház nagy előnye az is, hogy a színművészek nem akarnak görcsösen színházat csinálni, hanem játszanak. A próbák alatt románul, magyarul és angolul is kommunikáltunk, így számomra egyfajta spirituális kaland is volt a közös munka, mert újfent meggyőződtem arról, hogy szavakkal szerencsés esetben is alig húsz százalékát tudjuk kifejezni mindannak, amit gondolunk, érzünk – foglalta össze az udvarhelyi színházi élményeit a premiert megelőző sajtótájékoztatón a bukaresti rendező.
Moravetz díjnyertes drámájáról szűkszavúan nyilatkozott, de annyit elárult: érdekes, sok kérdést felvető kortárs színmű, fekete humorral megspékelt világvége-komédia, ami reményei szerint elnyeri a közönség tetszését.
Miről beszélget a kerekasztalnál a Jó, a Rossz és a kényelemi zónájából kirángatott kispolgár? Sikerül-e ördögi és angyali logikával érvelve rávenni Fredet arra, hogy kijelentse: holnap nem kel fel a nap? És mi változik meg visszavonhatatlanul, ha kimondja? És mi történik akkor, ha mégsem? Izgalmas kérdések, amelyekre fény derül vagy sem a Nem lesz reggel, Fred! című dráma ősbemutatóján, március 22-én, csütörtökön este.
A színpadi stúdiótérben játszott darabban Fredet Antal D. Csaba, Katalint Bekő Fóri Zenkő játssza. A Nő szerepében Pál-Varga Mártát láthatja a közönség, a Fényt pedig a társulat újonca, Esti Norbert alakítja. A produkció hangdizájnere Boca Hunor-Lehel, látványtervezője Eranio Petruska.
Az előadást – a helyek korlátozott száma miatt – a bérletes nézők felosztásban tekinthetik meg. Március 22–29-én a Tomcsa Sándor I–II. bemutatóbérlet, március 30-án a Nyirő József I., április 5-én és 12-én a Haáz Rezső I–II., május 4-én és 11-én pedig a Kovács György I–II. felnőttbérlet lesz érvényes. Jegyek a fennmaradt helyek függvényében szabadon is válthatók a színház jegypénztárában.

Lázár Emese

A cikk a Hargita Népe március 7-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek