Világszerte elismert oklevelet kapnak

Biztonságos barlangjárást oktatnak

57

Barlangászképzés zajlott a hétvégén a Békás-szorosban a Gyilkostó Adventure Egyesület szervezésében, a Román Barlangász Iskola gyámsága alatt. A résztvevők elméleti és gyakorlati oktatáson sajátíthatják el a barlangászás alapvető tudnivalóit, a program a következő hétvégén folytatódik.

Fotó: Simon László

A biztonságos barlangjárásra készíti fel a barlangászás iránt érdeklődőket a Gyilkostó Adventure Egyesület képzése, mely a Román Barlangász Iskola felügyelete alatt zajlik. Simon László oktató elmondta, a barlangásziskolákat két szinten szervezik: van személyi képzés. valamint professzionális képzés. A személyi képzés az alapképzésből, az egyes, valamint kettes fokozatú kötéltechnikai iskolákból áll, a szakmai képzés pedig a barlangimentő, valamint az oktatói iskolákból. Az egyes fokozatú iskola felkészíti az hallgatót arra, hogy önerőből képes legyen balesetmentesen végigjárni egy III-as nehézségű barlangot. A kettes fokozatú iskola pedig felkészíti arra, hogy kiépítsen III-as nehézségű barlangot és csoportfelelős lehessen, képes legyen vigyázni a csapatára, menedzselje az időt és a felszereléseket.
A Gyilkostó Adventure Egyesület ötödik alkalommal szervez egyes fokozatú képzést, ugyanis a nálunk található barlangok ennek lebonyolítására alkalmasak. A most részt vevő csapatnak már márciusban megtartották az alapképzést a Súgó-barlangnál, most pedig a Postafal, a gyakorlófal, valamint négy zsomboly képezi még a hivatalos poligon részét.
Hat napból áll a képzés, a program minden reggel elméleti oktatással kezdődik, amit gyakorlat követ, majd kiértékelő zárja a napot.
– Minden résztvevővel egyenként megbeszéljük a nap mozzanatait, kiértékeljük tevékenységüket, hiszen az a fontos, hogy napról napra fejlődjenek a résztvevők, ha pedig nincs fejlődés és előfordulnak élet- vagy balesetveszélyes hibák, akkor az illető hallgató nem kapja meg a végső átmenő minősítést – mondta az oktató.
Hozzátette, ilyen esetben igazolást kaphat, hogy részt vett a képzésen. A barlangászképzésen egyébként világszerte elismert oklevelet kapnak a résztvevők. Simon László elmondása szerint Amerikából is volt már tanulójuk, s egész Európa-szerte is elismert a romániai barlangásziskola, ugyanis színvonalas az oktatás, szigorúak a szabályok. Megjegyezte, a romániai barlangásziskola tevékenysége az 1970-es évekre nyúlik vissza, a Békás-szorosban 2009-ben volt az első képzés. Simon László pedig 2014 óta szervez barlangásziskolát itt.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek