Világpremier Csíkszeredában

Tízéves a Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál

2 156

Tizedik születésnapját ünnepli idén a Csíkszeredai Nemzetközi Jazzfesztivál. A kerek évfordulón a székelyföldi zenekarok mellett régi ismerősök is feltűnnek, mint Sárig Péter és a Kéknyúl Hammond Band, szombaton este pedig világpremierre hívja a közönséget a fesztiválcsapat a Dan Berglunk Quartet zenekar első nyilvános koncertjére.

Fotó: László F. Csaba

Tíz év, rengeteg fellépő, elégedett közönség, kitartó támogatók és fesztiválcsapat –röviden így összegezhetnénk a dzsesszfesztivál eddigi életét. A rendezvény fejlődését mutatja, hogy a mini jelzőt elhagyva nemzetközi szintre lépett és a zenei élet egyre elismertebb zenészeit hozta el Csíkszeredába.
– Az idei fesztivál sztárvendége a Dan Berglund Quartet, ők ebben a formációban itt a csíkszeredai dzsesszfesztiválon mutatkoznak be először, világpremier lesz tehát – mondta el Szilágyi Nóra főszervező a fesztivál programját ismertető tegnapi sajtótájékoztatón.
A külföldi fellépők mellett idén a székelyföldi zenekarok nyitják július 27-én, pénteken a fesztivált, elsőként az Ineffable zenekar, majd az Eztán zenekar és barátai, végül a Tündérground lép fel a Mikó-vár udvarában felállított színpadon. Szintén ezen a napon ingyenes promó-koncertet tart Székelyudvarhelyen, a Mokkában a Kéknyúl Hammond Band, Gyergyószentmiklóson, a Rozmaring étteremben pedig az Equinox Septet zenekar.
Szombaton, július 28-án a már említett világpremier előtt az Equinox és Juhász Gábor formációt, majd Berki Tamás és a Sárik Péter Trió koncertjét követheti végig a dzsesszkedvelő közönség.
Vasárnap, július 29-én a Sorin Zlat Trio, végül pedig a Kéknyúl Hammond Band zárja az idei fesztivált.
A fesztiválon improvizációs workshopot tart Andrew Hefler rendező, színész, énekes, szombaton délelőtt a gyermekeknek is lesz interaktív zenés foglalkozás.
A sajtótájékoztatón a fesztivált támogató városi és megyei önkormányzat képviselői is jelen voltak, Barti Tihamér megyei alelnök szerint a minőségi zene nem kell elriasszon senkit, az elmúlt évek alatt bebizonyosodott, hogy a csíkszeredai dzsesszfesztivál egyedi élményt biztosít a közönség számára.
Füleki Zoltán alpolgármester az élet élvezetének fontosságát emelte ki, míg Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója a zeneértő közönség nevelését mint közszolgálatot hangsúlyozta.
A fesztiválra online (eventin.ro) már megvásárolhatók a jegyek, a három napra szóló bérlet ára elővételben 110, a helyszínen 120 lejbe kerül. Napijegyet is lehet váltani, ezeknek ára változó: a pénteki és vasárnapi koncertekre 40 lej, szombatra 60 lej.
A fesztivált az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatal is támogatja.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.