Világhálón a Hargitai Értéktár

Kulturális és természeti örökség digitalizálása

36

A CD-ETA projekt helyi érintettek nyolcadik és egyben utolsó találkozóját tartották tegnap a Megyeháza márványtermében. Utolsó métereken a helyi akcióterv véglegesítése, és a leglátványosabb elemként bemutatták a megye értékeit összegyűjtő honlapot is.

Borboly Csaba szerint a pápalátogatás okán is hasznos a kezdeményezés. Értékközvetítés Fotó: László F. Csaba

Hargita Megye Tanácsa par­tnerként vesz részt az In­terreg Europe program által finanszírozott CD-ETA – Collaborative Digitization of Natural and Cultural Heritage elnevezésű projektben, amelynek fő célkitűzése a kulturális és természeti örökség digitalizálására vonatkozó irányelvek elfogadása és gyakorlatba ültetése, valamint a projektben részt vevő intézmények jó gyakorlatainak átvétele. A projekt kezdete óta a tegnapival együtt összesen nyolc találkozóra került sor, amelyek számos szakterületet foglaltak magukban: természeti értékek, múzeumok és galériák, szellemi értékek, műemlékek és régészeti lelőhelyek, könyvtárak és levéltárak, valamint a helyi akcióterv vázlatának bemutatása és fejezeteinek véleményezése.
Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke köszöntőjében arra kérte a megyei alintézmények vezetőit, hogy tekintettel a június elsejei pápalátogatásra, a nagyobb figyelmet kapó megyehétre és a pünkösdi búcsúra, legyenek proaktívak és ajánljuk a turisztikai kínálatot, hogy ne egy-két napot, hanem akár egy hetet is eltöltsenek az ide zarándokolók.
– Projektünk első részének eredménye – a különböző partnerektől tanult digitalizálási technikákon kívül – a helyi akcióterv elkészítése, amely olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyeket gyakorlatba szeretnénk ültetni az elkövetkező két évben itt Hargita megyében, hozzájárulva ezzel a megyei digitalizálási tevékenység fejlesztéséhez – emelte ki Zonda Erika projektmenedzser.
A természeti és kulturális örökség digitalizációja Hargita megyében című helyi akciótervet kivitelező cég képviselője, Kelemen Gábor módosított a már előzetesen bemutatott akcióterven, ezek fejezeteinek átbeszélése és véglegesítése volt a tegnapi találkozó fő célja.
A találkozó végén Iochom Zsolt, a projekt marketingfelelőse mutatta be a most elkészült és jelenleg feltöltés alatt álló értéktár honlapot (www.hargitaiertektar.ro).

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek