2021, január 22, péntek.
custom_html_banner1

Világháborús történelmi vetélkedőt tartottak Gyergyószentmiklóson

Hódítsd meg Európát! címmel szervezett történelmi vetélkedőt a gyergyószentmiklósi Fogarasy Mihály Műszaki Gimnáziumban az Unicornis Diákkör Egyesület. Ezzel egy régi rendezvényt elevenítettek fel: András Szabolcs történelemtanár a vetélkedőt 20 évvel ezelőtt, még diákként a szomszédos Salamon Ernő Gimnáziumban indította útjára. A játékos tanulás mellett a második világháború lezárásának 70. évfordulójára emlékeztek.

Kontinenshódítók. Régi vetélkedő új köntösben Fotó: Benedek Szabolcs
Kontinenshódítók. Régi vetélkedő új köntösben Fotó: Benedek Szabolcs

Négy, egyenként háromfős csapat vett részt a Hódítsd meg Európát! vetélkedőn, tíz diák a Salamon Ernő Gimnáziumból érkezett. A szervezők kifejtették: többen is jelezték részvételi szándékukat, azonban ezt a játékot csak korlátozott létszámban lehet hatékonyan játszani, így egy idő után kénytelenek voltak lezárni a jelentkezést.
Egy falra vetített Európa-térképen kellett a csapatoknak terjeszkedniük, ezt kizárólag jó válaszokkal tudták elérni. A játék elején villámkérdések révén osztották fel maguk között a kontinenst, majd egymást bombázták a második világháború eseményeihez kapcsolódó kérdésekkel, míg a legtöbb területet elhódító csapat diadalmaskodott. A résztvevők egyébként előzetes könyvészetet nem kaptak, azt maguk kellett kiválasszák, hogy tanulhassanak az esetleges hibáikból.
– Régóta tervezzük, hogy felelevenítjük a rendezvényt, annak idején még a Salamon Ernő Gimnáziumban volt néhány forduló – emlékezett vissza András Szabolcs, a Műszaki Gimnáziumban tevékenykedő Unicornis Diákkör Egyesület vezetőtanára. Szerinte később akár iskolák közötti versenyként is működhetne. Időközben tisztújítás volt a szervező egyesület élén, Berecz Ármin váltotta a korábbi elnököt, Novák Dánielt. A diákkör új vezetője lapunknak kifejtette: ilyen és ehhez hasonló játékos rendezvényekkel próbálják majd feldobni a „szakisok” hétköznapjait. Az Unicornis Diákkör Egyesületnél folyamatosan zajlanak a tevékenységek, jelenleg az országos diákkonferenciára készülnek, amelyen két előadással vesznek részt.

Kertész László

Kapcsolódó cikkek:

14,345RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb