2021, január 21, csütörtök.
custom_html_banner1

Világháborús emlékműveket restauráltak

Több hónapos munkával újult meg Csíkbánkfalva két világháborús emlékműve. György József polgármester úgy véli, a rendbetétellel adósságot törlesztettek.

DSCF1849

A világháborús emlékművek felállítása óta tudatos beavatkozás nem történt, inkább felszínes tatarozások voltak, így az évtizedek igencsak megviselték a bánkfalvi park építményeit.
– Az első világháborús emlékmű esetében külön gondot jelentett, hogy körbeültették fenyőfákkal, és ezeknek a gyökerei elnyomták az emlékművet – világosított fel Sárpátki Zoltán szobrászművész, az emlékművek restaurálója. – A fákat kivágták, így van remény arra, hogy különösebb beavatkozás nélkül, a gyökerek elkorhadása után „visszaáll” eredeti helyére.
A második világháborús emlékmű posztamensére annak építésekor betonlapot öntöttek. Azt most kőlappal burkolták, szegőpárkányt kapott és ellátták vizorral, hogy a víz ne rongálja. Erre esztétikai és gyakorlati szempontból is szükség volt, hangsúlyozta Sárpátki Zoltán, hozzátéve, hogy néhány kő is el volt mozdulva, amelyet vissza kellett húzatni a helyére, a fugát pedig páraáteresztő és flexibilis fugával helyettesítették. A hiányos kovácsoltvas kerítést kovácsok egészítették ki. A hidrofobizálás tavaszra maradt.
A bánkfalvi világháborús emlékművek felújítása négy hónapot vett igénybe és tervezéssel együtt mintegy 70 ezer lejbe került. Ebből az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság a Csíkszeredai Magyar Főkonzulátus közreműködésével a felújításhoz szükséges speciális anyagok beszerzésére 7000 lejes támogatást nyújtott.
– Úgy érzem, régi adósságot törlesztettünk – vélekedett György József polgármester. – Az emlékműveket a két közösség, Csíkszentgyörgy és Bánkfalva lakossága állíttatta, így természetes volt, hogy a község kötelessége a helyreállítás. A környezetük rendezése még hátravan, a fenyők helyett tuják ültetését tervezzük, így ezután jobban érvényesülhet a két emlékmű.

Daczó Katalin

Kapcsolódó cikkek:

14,339RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb