Világbajnokságon voltak a sítájfutók

A középmezőnyben zártak a csíki sportolók

30

Svédország adott otthont az elmúlt hét végén a sítájfutó-vi­lágbajnokságnak, amelyen három csíkszeredai sportoló is részt vett, a sportág veteránjai számára kiírt vébén is volt csíki induló. A VSK Csíkszereda sportolói a középmezőnyben zárták a svédországi világversenyt. Szintén az elmúlt hétvégén elkezdődött a tájfutóidény is, Kolozsváron tartották az első versenyt.

Szép Zoltán, Csúcs Klaus és Suciu Simion képviselte Romániát a sítájfutó-vébén

Az észak-svédországi Pitea városa adott otthont a sítájfutók világbajnokságának, a lappföldi világversenyen húsz ország képviselői álltak rajthoz. Romániát hárman képviselték, mindhárman a VSK Csíkszereda sítájfutói. Egyéniben három versenyszámot tartottak.
Meglepő módon a hosszú távú versennyel kezdődött el a világbajnokság, a rajt időpontjára egy méter friss hó hullott, így a sportolóknak nehéz dolguk volt a puha nyomokon, ahol a síbot gyakran elmerült. A svéd szervezők egy igazán embert próbáló pályát tűztek ki, amely az eredetileg tervezett 28 helyett 33 kilométerre sikerült, ez pedig megrostálta a mezőnyt, többen is feladták. A csíki sportolók közül Csúcs Klaus a 33., Suciu Simion a 37., míg Szép Zoltán a 40. helyen zárt.
A sprintverseny pályáját kemény emelkedők és a gyors útvonalak kiválasztása jellemezte, amelyre a csíki sportolók nehezen tudtak felpörögni a hosszú távú viadal után. Csúcs Klaus a 34., Suciu Simion a 35., míg Szép Zoltán a 44. helyen zárta a viadalt.
A középtávú verseny tömegrajttal indult és a 15 kilométer során három alkalommal is térképcserét kellett végrehajtani. A keskeny, mindössze egy méter széles nyomokon igazi kihívás volt megtalálni a leggyorsabb útvonalat az ellenőrző pontok között. A futamot Suciu Simion a 36., Csúcs Klaus a 39., Szép Zoltán a 47. helyen zárta. A váltóversenyre nagy szélben került sor, mely komolyan megnehezítette a versenyzők dolgát. Akárcsak két évvel ezelőtt Krasznojarszkban, a romániai váltót ezúttal is a VSK Csíkszereda csapata adta. A csíki fiúk – Suciu Simion, Szép Zoltán és Csúcs Klaus – végig versenyben voltak a 10. helyért, sőt egy adott pillanatban a 9. helyen álltak, de végül a 11. helyen értek célba, és olyan országokat utasítottak maguk mögé, mint Ausztria, Japán vagy az Amerikai Egyesült Államok. A romániai váltót megelőző összes ország csapatának komoly szakmai stábja volt (waxmesterek, fizioterapeuták, pszichológus), erről a csíkiak sajnos csak álmodnak, hisz ezúttal még edző sem kísérte el a válogatottat. Az aranyérmet egyébként az oroszok szerezték meg a svédek és a norvégok előtt.
Szintén Pitea adott otthont a sítájfutók veterán világbajnokságának, melyen a 35 évnél idősebbek állhattak rajthoz. A férfiaknál a legidősebb résztvevő a 90 éves finnországi Kyösti Jappinen volt, míg a nőknél a 75 éves amerikai Sharon Crawford. A több száz résztvevő között, akadt ausztráliai sítájfutó is, de többségében a skandinávok voltak jelen a lappföldi veterán seregszemlén, amelyen a csíkszeredai Csúcs András (VSK Csíkszereda) az 55 éves korosztályban állt rajthoz. Első két nap a 24. helyen ért célba, míg a középtávon két helyet előrelépve a 22. helyen zárt.

Kolozsváron versenyeztek
Az elmúlt hétvégén immár ötvenkettedik alkalommal tartották meg a legrégebbi kolozsvári tájfutó-versenyt, amellyel hivatalosan is elrajtolt a 2019-es nyári tájfutóidény. A feleki erdőben tartott versenyen több mint kétszáz tájfutó állt rajthoz, köztük a VSK Csíkszereda sportolói is.
Az 1968 óta szervezett Aranytájoló-kupa idei kiadásának csíki érdekeltségű eredményei: 10 éves lányok: Ráduly Zsuzsanna 1. hely; 16 éves lányok: Ráduly Réka 1. hely; női elit: Ráduly Annamária 3. hely; 50 éves nők: Szász Neli 2. hely; 20 éves fiúk: Ráduly Csongor 2. hely; 45 éves férfiak: Ráduly Róbert Kálmán 1. hely; 50 éves férfiak: Szász János 2. hely; 60 éves férfiak: Farkas Lajos 3. hely.

HN-összeállítás

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek