Viharkárok Gyergyóban

Sárga vészjelzés

2 015

Sárga viharjelzés van érvényben Hargita megyében péntek reggelig. Tegnap éjszaka Gyer­gyószentmiklóson és több környékbeli településen okozott károkat a vihar. Fákat tört ki az ítéletidő, és arra is volt példa, hogy autóra dőlt a fa. A katasztrófavédelem állandó készültségben van.

Szárhegy jelképes fáját is kitörte a vihar. Nem csak szimbolikus a kár

Többször volt vihar az elmúlt napokban a Gyer­gyói-medencében, viszont a kedd éjszakai túltett a korábbiakon: erős széllel, szinte folyamatos villámlással érkezett az eső. Gyergyószentmiklóson több helyen megtépázta a fákat, ágakat tört le köztereken és magánházak udvarain is. Több fa is kitört, az esetek többségében nem okozott különösebb kárt, viszont a Virág negyedben autóra esett a gyökerestől kitört fa, egy másik pedig villamos és telefonvezetékeket szakított le.
Nemcsak fákat tört ki az erős szél, egy reklámtábla is a vihar áldozatául esett: villanypózna tetején kötött ki.
– A polgármesteri hivatalhoz több bejelentés érkezett, a városgazdálkodás munkatársai egész nap a fák és törmelékek eltakarításán dolgoztak – mondta el Fórika Krisztina, a városháza szóvivője. Meg­jegyezte: a vasútállomás, a Kossuth Lajos utca, valamint a vá­rosi piac környékén volt súlyosabb probléma.

Kétszáz éves fát döntött ki a vihar
A vihar alatt és az azt követő órákban a villamosenergia-ellátásban is voltak fennakadások, napközben azonban helyreállt a rend. Több környező településen is hasonló problémákat okozott a vihar. Gyergyószárhegyen például nagyon öreg szomorúfűz esett a vihar áldozatául: a község díszeként emlegetett fa körül több generáció is játszott már, 2014-ben benevezték a Gyergyói-medence legöregebb fája címre, életkorát 200 évre becsülték.
A gyergyószentmiklósi tűzoltóság is egész éjszaka bevetésen volt, tájékoztatásuk szerint 25 fa, valamint telefonvezetékeket tartó oszlopok dőltek ki több útszakaszon: a Bucsinon átvezető 13B, a Gyilkos-tó felé vezető 12C, valamint a Libán-tetőn átvezető 138-as számú megyei úton.

Autóra dőlt fenyőfa. Személyi sérülés legalább nem történt

Sárga viharjelzés péntek reggelig
Adrian Pănescu, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője a Hargita Népének elmondta: tegnap 14 órától sárga viharjelezés van érvényben a teljes megyében, péntek reggel 8 óráig. Szerda késő délutánig azonban a Gyergyószentmiklós környéki pusztítást leszámítva a vihar nem okozott kárt. Hozzáfűzte: péntek reggelig további viharokra lehet számítani, elsősorban hegyvidéken.

A csapadék mennyisége négyzetméterenként helyenként meghaladhatja a 25 litert is. Ezenkívül arra is számítani kell, hogy a széllökések sebessége az óránkénti 60-80 kilométeres sebességet is elérhetik.

Állandó készültségben a katasztrófavédelem
Alina Ciubotariu, a Hargita megyei katasztrófavédelem szóvivője ugyanakkor megkeresésünkre közölte: a sárga viharjelzés miatt állandó készenlétben vannak. Kérdésünkre elmondta: az ultrarövidtávú (mindössze a következő néhány órára érvényes, angol szakkifejezéssel nowcasting) előrejelzések alapján már pontosan tudták előre, hogy hol várható nagyobb vihar.
A szóvivő közölte: ezeket a figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat bocsátja ki, amelynek az a jelentősége, hogy az ultrarövidtávú előrejelzéssel egész pontosan meg tudják mondani azt is, hogy pontosan hol, melyik kistérségekben várhatók veszélyes időjárási jelenségek.
Ezzel szemben a sárga viharjelzés jóval általánosabb, a megye teljes terülétére érvényes. Hozzáfűzte: amint a katasztrófavédelem megkapja az ultrarövidtávú előrejelzéseket, azokat azonnal továbbítja a megyei sürgősségi esetek bizottságához, illetve a helyi sürgősségi esetek bizottságaihoz. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor az érintett vidéki polgármesteri hivatalok is azonnal tudomást szereznek arról, ha nagyobb vihar éppen feléjük tart.

Nagy Levente
Kiss Előd-Gergely

 

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.