Vígan táboroztak a gyerekek

272

Július 30. és augusztus 5. között Zsögödfürdőn táborozott negyvenöt gyermek az Oklándi Elhelyezőközpontból. A program során a kreativitás fejlesztése volt az elsődleges szempont, így a népi kultúra rejtelmeiben is elmerülhettek a fiatalok, akiket szakképzett nevelők felügyeltek és oktattak az elmúlt egy héten.

Tegnap zárult le a Vígan táborozzunk elnevezésű projekt a zsögödfürdői Cari-táborban, ahol az Oklándi Elhelyezőközpont negyvenöt gyermeke tanult nemezelni, ostort fonni, fát faragni, egyéb népi mesterséget.
A programot elsősorban tehetséggondozás céljából pályázta meg a Csíkszeredai Családi Elhelyezőközpontok Egyesülete, hiszen a hátrányos helyzetű fiatalok között is számos jó képességű, fogékony gyermek él.
Cseke Rozália, az Oklándi Elhelyezőközpont vezetője a záróünnepségen elmondta: a táborban az önbizalom fejlesztésén, a kreativitás erősítésén és a másként gondolkodás elfogadásán volt a hangsúly. Leszögezte: a Cari-táborban töltött idő alatt maradandó élményekkel gazdagodtak a résztvevők, akik bebizonyították, hogy nem riadnak vissza a gyalogtúrától, szeretik a természetet, és érdeklődést mutatnak a különleges művészeti ágazatokkal szemben.
– A gyerekek által megismert tevékenységek elősegítik a kölcsönös tiszteletet, megértést és az együttműködést. A társas kapcsolatok iránti érzék fejlesztése nagyon fontos, így nem maradtak el a sportesemények, és egyéb csapatjátékok sem – tudtuk meg Cseke Rozáliától, aki megköszönte a szakképzett nevelők felügyeletét és az oktatást.
Elekes Zoltán, a Hargita Megyei Gyermekvédelmi Vezérigazgatóság lapunk érdeklődésére elmondta, kettős célja van az ilyen és ehhez hasonló táboroknak.
– Akárcsak a családjukkal élőknek, az elhelyezőközpontok gyermekeinek is jár a kikapcsolódás, a nyári szórakozás. Emellett a tehetségek gondozása, kiaknázása is fő szempont, hiszen ebben a közegekben rengeteg művészeti ágazatban kipróbálhatják magukat a fiatalok: az már kiderült, hogy az oklándi központ gyermekei nagyon jól énekelnek, ügyesen szerepelnek – mutatott rá Elekes Zoltán.
Az igazgató jó véleménnyel volt az általa látott műsorról, ugyanis a tábor zárómozzanata a részt vevő gyermekek zenei és táncos előadása volt, amelyet a tehetségesen futballozó fiúk díjazása követett.

Keresztes Bea

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.