vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Vidéki történet

Adott egy tetszőleges polgármesteri hivatal Székelyföldön és egy alintézménye, amely az iskola mellett napközit is szeretne működtetni – bár könnyen meglehet, hogy nem önszántából – a megnövekedett igények miatt.
Erre a célra a település polgármesteri hivatala önerőből, pályázati úton stb. hatalmas energiákat megmozgatva nem kevés összeget pumpált – több tízezer euró – bele a projektbe. Végigjárva a bürokrácia útvesztőit és a szokásos ellenőrzéseket, az épület már több mint egy éve készen áll. A beruházás ugyanakkor még nem ért véget, hiszen a napközit fel is kell szerelni, amelyre szintén adott az anyagi keret, és az eszközvásárlásnak neki is álltak, már egy éve.
Mindeközben, hogy az új csoport már idén ősszel elindulhasson, 2018 nyarától kérik az iskolaigazgatót, hogy legyen oly kedves, és induláshoz szükséges iratcsomókat gyűjtse össze és tegye azt rendbe, járja ki a hivatalos útját annak. Telt-múlt az idő. A helyi tanács alkalmazottai szorgoskodtak közben, papíroztak, hogy minden rendjén legyen őszig. Az iskolaigazgató viszont mindeközben nem papírozott, nem végezte a dolgát. Többszöri felszólításra vette a fáradságot és kérdőívet rakott össze a település érintett lakosságához – bár azt nem mindenki kapta meg –, amely egy olyan kérdéssel végződött: „Ugye nem okoz Önöknek problémát, ha idén ősszel nem indul be a napközi?” (nem szó szerinti közlés).
Ez az a kérdés, amelytől minden jó szándékú, végtelenül türelmes szülőnek is egekbe szökik a vérnyomása, ismerve a túljelentkezéseket. Még hogy nem okoz problémát? Aki egész évben arra várt, hogy végre elindul a körzetében is a napközi és nem kell máshová vinni a gyerekét, megkerülve a rendszert (már ha sikerül), az most hoppon maradt, és izgulva várja az őszt, hogy akkor vajon mi lesz.
Az iskolaigazgató majd pár év múlva elsírhatja magát, hogy hát osztályokat kellett megszüntetni, a tanári gárdából kellett leépíteni pusztán csak azért, már pár évvel korábban trehánysága okán megpecsételte saját maga alkalmasságát. És valószínű, nem csak egy példa van ilyenre. Több tíz- vagy százezer eurós pályázatok mehetnek kárba.

Darvas Attila

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb