Vidám téltemetés Csíkszentdomokoson

27. Hargita Megyei Farsangbúcsúztató

283

Népes, jókedvű tömeg várta szombaton a csíkszentdomokosi Márton Áron iskola udvarán, hogy elkezdődjön a 27. Hargita Megyei Farsangbúcsúztató, amelyen a megye pontosan egy tucat településéről érkező hagyományőrzők vettek rész két magyarországi „vendégcsapattal” kiegészülve. A rendezvény nem okozott senkinek csalódást, hiszen mókázásból, bolondozásból nem volt hiány. Jövőre Gyergyószárhegy lehet a telet vígan temető rendezvény házigazdája.

Vidám sirató. Menaságiak búsulják a telet

Az esemény hivatalos megnyitó ünnepségén egyébként nem kevés elöljáró tette tiszteletét, szinte alig fértek el az iskola udvarán ácsolt színpadon. A hálás téma a fényképészeket is vonzotta, első ránézésre legalább néhány tucatnyi fényképezőgép kattogott szinte megállás nélkül a farsangbúcsúztatón.
Közvetlen stábunk mellett állt a fehér köpenyes Halál, kezében kaszával, a hátán jól olvasható volt a felirat: „Gyere velem, mert viszlek.” Szerencsére bennünket nem vett észre, így legfeljebb a telet vitte el.
A farsangbúcsúztató egyébként már meglehetősen kinőtte magát, a kétnapos rendezvénysorozaton ugyanis néprajzi konferenciára és Ádám Gyula fotográfus fényképkiállítására is sor került.

A megnyitón Karda Róbert, a házigazda község polgármestere kezdte a hivatalos ünnepi beszédek sorát. Igaz, nem cifrázta túl, csupán emlékeztetett, hogy hagyományosan a farsangbúcsúztató az a nap, amikor „mindenkinek mindent szabad”, az emberek ilyenkor viccelhették meg azokat, akikre valamiért haragudtak. Hozzáfűzte: a legjobban a falubeliek hozzáállásának örül, ilyen nagy izgalmat, készülődést már rég nem látott a településen.
Utána Jász-Nagykun-Szolnok önkormányzatának alelnöke, Fehér Petra köszönte meg a helybeliek vendégváró kedvességét, illetve beszélt a hagyományőrzés megtartó erejéről. Hogy igazán nemzetközi rangú az esemény, azt Hans E. Tischler szebeni német konzul jelenléte igazolta, aki angolul fejezte ki, mennyire örül, hogy többet tudhat meg a helyi hagyományokról. A csíkszeredai magyar főkonzulátust ezúttal Soós Zoltán konzul képviselte. Borboly Csaba megyeitanács-elnököt beszéde közben egy nagy plüssmedve ölelte át a közönség legnagyobb derültségére. A résztvevők között akadt, aki később érkezett, és sajnálatát fejezte ki, hogy erről lemaradt: „Ezt azért megnéztem volna”.

Lángoló Illés. A Halál és az Ördög elvitte a telet Fotók: László F. Csaba

Az elöljáró megragadta az alkalmat, hogy felhívja az ünneplő közönség figyelmét, a csíki, székelyföldi embereknek is tenniük kell azért, hogy a medvével barátok maradjanak, mégpedig úgy, hogy nem hagyják a szabadban a hulladékot, nem viszik az állati tetemet a mezőre vagy az erdőbe. A megyeelnök megemlítette, hogy idén európai parlamenti és államfőválasztás is lesz, és diszkréten biztatta a farsangolókat, hogy „a közösségnek Brüsszelben és Bukarestben is hallatnia kell a hangját”.
A Hargita Megyei Kulturális Központ (HMKK) idén is díjazta a részt vevő hagyományőrző csapatokat, ábécésorrendben Alsósófalva, Csík­borzsova, Csíkcsicsó, Csík­me­na­ság, Csíkszentkirály, Csík­szent­simon, Csobotfalva, Gyergyóditró, Gyergyóremete, Gyer­gyó­szárhegy, Kászonaltíz és Szent­egyháza települések képviselőit. Ferencz Angéla, a HMKK vezetője adta át nekik az elismerést.


Az ünnepélyes megnyitó után a 12. hagyományőrző csapat előre meghatározott, különböző útvonalakon járta végig a falut. Hogy a hagyományőrzés és a csúcstechnológia nem feltétlenül zárja ki egymást, jól mutatta, hogy a közbeiktatott „stációk” – ahol kínálmáció is járta – pontos helyét GPS-koordináták rögzítették.
Az ünnepséget az iskola udvarán közös tánc és a szalmabábu Illés évente ismétlődő rituális elhamvasztása követte.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek