VI. Országos Tanácsát tartotta a párt

Mezei az MPP élén

59

Mezei Jánost választotta elnökévé a Magyar Polgári Párt (MPP). A politikai alakulat szombaton Gyergyószentmiklóson tartotta VI. Országos Tanácsát. Biró Zsolt korábbi elnök a kongresszust megelőzően benyújtotta lemondását.

Mezei János váltja Biró Zsoltot. Visszatérés a régi útra Fotó: Lázár Hajnal

Nagy Zoltán, Gyergyó­szent­miklós polgármestere házigazdaként köszöntötte a kongresszusra érkezetteket. Beszédében azt mondta, Gyer­gyó népét a fenyő tanította arra, hogyan lehet kevés tápanyagot adó földben, szélben, hóban az ég felé törekvő szálfává nőni.
– Ma is egyenes gerincű fenyőként kell helytállnunk, gyakran kedvezőtlen időjárási körülmények között, hogy folytathassuk küzdelmünket szülőföldünkért, anyanyelvünkért – fogalmazott a városvezető.
Az eseményen megemlékeztek a Magyar Polgári Párt elhunyt tisztségviselőiről, majd a díszvendégek szóltak az egybegyűltekhez, s mindannyian az összefogás fontosságát emelték ki.
Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője azt mondta, az elmúlt időszakban sikerült bizonyítani, hogy a magyar ügyben együtt lehet működni, és ennek az erdélyi magyarok a nyertesei. Megjegyezte, reméli, az együttműködés a jövőre is szól.
Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke azt mondta, nem baj, hogy több pártja van a közösségnek, viszont az baj, ha ezek a pártok nem tudnak együttműködni.
– Az összefogás és a választás szabadságának együttes alkalmazása vihet közelebb az autonómiához. Egy a múltunk, bízok benne, hogy egy lesz a jövőnk is – fogalmazott a politikus.
Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke is azt hangsúlyozta, a közös célok mellett össze kell fogni.
– Magyarok vagyunk, székelyek vagyunk, és azok is maradunk – mondta.

Módosították az alapszabályt
A beszédeket követően a rendkívüli országos tanács napirendi pontjai kerültek terítékre, alapszabály-módosítás, valamint az alelnökök és elnök megválasztása. Az alapszabály új pontokkal bővült, összeférhetetlenné tették a pártelnöki tisztséget a más politikai szervezet színeiben szerzett mandátummal.
A kongresszust megelőzően egyébként Biró Zsolt elnök és a párt elnöksége beadta lemondását, Biró felszólalásában azt mondta, úgy érzi, mind a parlamenti képviselői, mind a pártelnöki munka teljes embert kíván, és a továbbiakban a parlamenti munkára kíván összpontosítani RMDSZ-es képviselőként.

Új elnököt választottak
Az elnöki tisztségre Mezei János, Gyergyószentmiklós korábbi polgármestere, az MPP választmányi elnöke volt az egyetlen jelölt. Száz küldött adta le szavazatát, 88-an Mezei mellett.
Az új elnök azt mondta, célja, hogy a Magyar Polgári Párt visszatérjen arra az útra, amit 2008-ban jelölt ki magának, úgy véli, az utóbbi időben letértek erről, nem követték határozottan a megfogalmazott elveket. Hangsúlyozta, fontos, hogy mindannyian a közös célra koncentrálva dolgozzanak.
– Nehéz időket élünk, amikor bátor emberekre van szükség, melléjük bátor szervezetekre és közösségre. Bátorsággal tudjuk elérni, hogy nyugodtan éljünk ezen a földön, ahol születtünk – fogalmazott.
Hangsúlyozta, az MPP önálló politikai tényező kíván lenni, de fontosnak tartja azt is, hogy együttműködjenek más politikai szervezetekkel.
Az európai parlamenti választások kapcsán azt mondta, határoztak az MPP által képviselt irányvonalról, fontolgatják, hogy külön jelöltet indítanak, de a koalíció lehetősége is felmerülhet.
Az alelnöki feladatokra Kátai Attila, Fülöp Csaba, Benedek László, Mosdóczi Vilmos, valamint Simon Csaba kapott megbízatást.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek