Veszélyes téli közlekedés: Szokatlanul sok a baleset

147

A hétvégén a szokásosnál is több közúti baleset történt Hargita megyében, sőt tegnap is újabb két esetről adott hírt a Hargita megyei rendőrkapitányság. Az utóbbi időben bekövetkezett balesetek jellemzője, hogy nemcsak az ittas sofőrökkel történik meg a baj. A csalóka téli útviszonyok miatt sokan egyszerűen megcsúsznak és a tapadását vesztett autókat már nem tudják irányítani. Sajnos az egyik hétvégi balesetben egy 11 éves csíkpálfalvi kislány életét vesztette. A Hargita megyei rendőrség szóvivőjét kérdeztük az átlagosnál nagyobb számban bekövetkező balesetek lehetséges okairól.

Az emlékezés mécsesei Csobotfalva közelében                                                                    Fotó:László F. Csaba

A rendőrség által közzétett legutóbbi két baleset közül az egyik a szokásos ittas vezetés miatt történt, a másik esetben vasárnap Székelyudvarhely és Szentegyháza között egy 43 éves székelyudvarhelyi férfi úton hazafelé az ellenkező sávban sodródott és frontálisan ütközött egy szabályosan közlekedő, 21 éves sofőr vezette járművel, aki viszonylag enyhe sérüléssel megúszta. A két sofőr közül egyik sem fogyasztott alkoholt. Múlt csütörtökön egy Csíkszeredából hazafelé tartó csíkszentmártoni sofőr ütközött egy 25 éves csíkszentsimoni férfi vezette autóval, amikor az épp egy benzinkúthoz készült behajtani. A vétlen autó három utasa, köztük egy 12 éves kiskorú könnyebb sérüléseket szenvedett. Egyik sofőr sem volt ittas. Szombaton ugyanakkor egy 11 éves csíkpálfalvi kislány életét vesztette a Csíkszereda és Csíkcsomortán között bekövetkezett balesetben. A rendőrség beszámolója szerint egy 39 éves csíkpálfalvi nő éppen Csíkszeredába tartott, amikor az autó megcsúszott, a menetiránya szerinti jobb oldali szalagkorlátnak ütközött, majd az árokban kötött ki. A sofőr nem fogyasztott alkoholt.

Nem tudhatjuk, mi vár ránk
Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrkapitányság szóvivője kérdésünkre elmondta: az évnek ennek az időszakában egyszerűen nem tudhatjuk, hogy mivel szembesülhetünk a közutakon. Ezért kell nagyon figyelni mert bármikor leeshet egy kevés hó, és ebben a hidegben előfordulhat, hogy a köd miatt is bármikor kialakulhatnak rövid, jeges útszakaszok. Egyszerűen bármikor szembesülhetünk ilyen és ehhez hasonló kellemetlen meglepetésekkel. Hozzáfűzte: a szakértők esetenként felmérik a járművek műszaki állapotát, ha kell az úttest éppen aktuális állapotát, vagy akár a járművezető lelki és fizikai állapotát, vagy hogy mennyire működnek jól a fékrendszerek, ugyanis rengeteg különböző oka lehet az egyes baleseteknek.
– Sajnos akadnak olyan balesetek is, amelyeknek a következményeit már nem lehet helyrehozni – utalt a tragikus kimenetelű balesetre a szóvivő.
Hozzáfűzte: függetlenül attól, hogy az úttest jeges, sokszor az is elég, ha egyszerűen csak nedves az úttest felülete, mert már akkor csúszik és az abroncsok tapadása egyáltalán nem ugyanolyan. Másrészt a rossz látási viszonyok is további nehézséget okoznak, például akkor, ha köd van vagy egyszerűen csak sötét. Ezt tetézheti, ha épp ónos eső esik. Hozzáfűzte: igaz ugyan, hogy előfordulhat, hogy jók az útviszonyok, azaz száraz és tiszta az úttest hosszabb ideig, de elég egy rövidke olyan útszakaszt kifogni – mondjuk egy kanyarban –, ahol vizes az úttest, köd van, ahol elveszik az autó tapadása és könnyen elveszíthetjük uralmunkat a gépkocsi felett. Egyetlen pillanat elég ahhoz, hogy felboruljunk, letérjünk az úttestről. Hangsúlyozta: a közlekedési balesetek oka sokféle lehet, de végső soron az embereknek kell odafigyelniük.
– Az emberi tényező a legfontosabb. Mert igaz, hogy az időjárási körülmények és az útviszonyok, az esetenként zsúfolt forgalom megnehezítik a dolgunkat, de végül ezért kell mindenekelőtt az embernek óvatosnak lennie. Azaz megfelelő sebességgel haladjon és ne kezdjen hirtelen manőverezésbe – hívta fel a közlekedők figyelmét Gheorghe Filip.

Hiába rosszak a körülmények, az emberé a felelősség
A hétvégén több baleset volt, ezek közül két esetben a kicsúszás volt az oka. Hozzáfűzte, nagyon nehéz megmondani, hogy mi vezetett egész pontosan a balesetekhez, amíg a szakértők meg nem állapítják, hogy milyen mértékben a túlzott sebesség vagy éppen az út állapota miatt következtek be. Az egyik esetben teljesen világos, hogy vizes, nedves volt az úttest. A szóvivő hangsúlyozta: annak ellenére, hogy csúszós volt az úttest, jogosan tesszük fel azt a kérdést, hogy milyen alacsony sebességgel kellett volna hajtani ahhoz, hogy a baleset elkerülhető legyen.
– Még egyszer meg kell kongatnunk a vészharangot: teljes odafigyelést kell tanúsítanunk, ha a közutakon közlekedünk, különösen ha épp autót vezetünk, mert ilyenkor mi vagyunk a kormány urai, és ha nem figyelünk, akkor könnyen lehetséges veszélyforrássá válhatunk önmagunk és mások számára – hangsúlyozta a rendőrségi szóvivő.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek