Veszélyben a magyar nyelvű orvosképzés

MOGYE–Petru Maior fúzió

194

Lapértesülések alapján szerdára várható végleges döntés arról, hogy mi lesz a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE), valamint a Petru Maior Egyetem sorsa. A két intézmény fúziójával – az intézményvezetők ígérete szerint – semmi sem változna az oktatás terén, az etnikai arányok azonban hátrányosan érinthetik a magyar vonalat.

Fotó: punctul.ro

Politikusok, tanárok állásfoglalásai figyelmeztetnek arra, hogy a színfalak mögötti egyeztetések nyomán veszélybe sodródott a magyar nyelvű orvosképzés Erdélyben. Az egyébként is akadályozott és hátráltatott magyar tannyelvűség újabb próba előtt áll, a két felsőfokú oktatási intézményt ugyanis összevonnák. A MOGYE-n a magyar tanárok és diákok aránya közel egyharmados, a Petru Maior Egyetem esetleges bekebelezésével azonban 15–20 százalék közé csökken az arány, ami az érdekérvényesítés terén súlyos visszalépésekkel járhat.
Korábbi sajtónyilatkozatok alapján arra lehet következtetni, hogy a szorongatott anyagi helyzetbe került Petru Maior Egyetemet csak az mentheti meg, ha a MOGYE bekebelezi. Az intézmények vezetői szerint mindkét egyetem szakjai, oktatási vonalai megmaradnak – így a magyar nyelvű képzés is a MOGYE-n –, csupán „más lesz a gazda”.
A magyar vonal oktatói főként azt kifogásoják, hogy az egyeztetésekbe nem vonták be őket. Ez ma változhat: értesülések szerint ma megbeszélést folytatnak a magyar tannyelvűekkel is. Ez viszont nem túl bíztató annak fényében, hogy a két egyetem szenátusa holnap készül szavazni a végleges döntésről.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek