Veszélyben a csemetekertek

134

Mintegy 20 és 60 ezer lej közötti kárt okozva, több ezer, faiskolában nevelt almafacsemetét károsítottak a kertbe beszabadult vadnyulak az alcsíki határban. A károsult kertészmérnök arra inti a gyümölcsfa-tulajdonosokat: okuljanak hibájából, ellenőrizzék csemetéiket, a februári, márciusi időszak ugyanis más számára is kritikus lehet. A nyulak, őzek, szarvasok kártételének kitett fiatal gyümölcsfák védelme – kerítés híján – a pár lejbe kerülő, törzsre csavarodó vadhálóval is megoldható.

Hálóval védett gyümölcsfa. Kifizetődő pár lejes befektetés Fotók: Domján Levente

Több ezer almafacsemete tövét összerágták és károsították idén télen az élelem után kutató vadnyulak Alcsíkon, a Csíkszentsimon és Csíkszentimre közötti határban levő kertészetben – tudtuk meg Sándor Zoltántól, a faiskola tulajdonosától. Hozzátette: az értékesítésre és így továbbültetésre szánt fákban okozott kár pontos nagyságát még nem tudták felmérni, a gyümölcsfákban keletkezett vadkár értékét a kertész szakember a helyszínen látottak alapján így is 20 és 60 ezer lej közöttire becsüli.
– Nem tudtam még összeszámolni az összerágott gyümölcsfákat, de az biztos, hogy több ezer fa – főleg almafák: Golden, Budai Domokos, Batul és a Citromalma – kérgét hántották, károsították a nyulak. Habár a csemetekertet kerítés védi, a vadaknak mégis sikerült rést találni rajta. És mivel így a biztosító szemszögéből a vadkár az én hibámból következett be, kártérítésre sem számíthatok – tette hozzá Sándor Zoltán.
A szakember a gyümölcsfa-tulajdonosoknak azt ajánlja, fáik szemrevételezésével – különösen, ha a csemetéket ősszel telepítették – ne várják meg a tavaszt. A csendesebb, félreesőbb fekvésű kertekben, gyümölcsösökben portyázó őzek, szarvasok, vadnyulak kártételének ugyanis leginkább a fiatal, puhább kérgű, pár éves gyümölcsfák vannak kitéve. A sérült, lábszár magasságában körberágott csemeték az esetek többségében nem menthetők: a fiatal, kérgüktől lefosztott fák vesztét később a vízveszteségből eredő kiszáradás okozza.
A csíkszentsimoni kertészet vezetője szerint a vadak elleni védekezés most sem késő. A parcellát körbefogó kerítés híján a még fiatal, ép, egészséges gyümölcsfák törzsét a legegyszerűbben vadhálóval lehet megóvni. A környező barkácsboltokban, méret függvényében akár 1-2 lejért beszerezhető műanyag rácshálót pár másodperc alatt, bármilyen szerszám nélkül könnyedén rátekerhetjük a törzsre: a csemeték törzsét 80-100 centiméteres magasságig védő, kifejezetten e célra kitalált hálók laza rögzítéséhez pedig rendszerint kötözőanyag sem szükséges.
– Érdemes kimenni a kertbe, érdemes a fákra és a kerítés állapotára odafigyelni. A fiatal gyümölcsfák vadkára szempontjából a jelenlegi februári, márciusi időszak a legkritikusabb. Nem csak nekem kár a kár. A nyulak, őzek áldásos tevékenysége azokat a gyümölcsfa-tulajdonosokat is érzékenyen érintheti, akinek tíz-húsz csemetéjéből csak ötöt, hatot rágnak meg a vadak. Ez máris 30-50 százalékos veszteséget jelent – hívja fel a gyümölcsfa-tulajdonosok figyelmét Sándor Zoltán.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek