Veszélyben a büdösfürdői buszjárat

A hiányos infrastruktúra a legnagyobb akadály

178

Megszűnhet a Csíkszentimrei Büdösfürdő buszjárata, ha záros határidőn belül nem lesz elég az utas. A fuvarozó cégnek veszteséges a járat üzemeltetése, de szeptemberig egyelőre vállalta, hogy mégis üzemelteti a hétvégén közlekedő járatot. Büdösfürdő csekély lakossága persze azt szeretné, ha a járat megmaradna, de a közműfejlesztések ennél is jobban kellenek.

Szeptemberig még kitart a szállító cég. Veszteséges a járat Fotó: Iochom Zsolt

Büdösfürdőre a menetrend szerinti járattal látogattunk el – Borboly Csaba megyeitanács-elnök meghívására –, és a helyi közösséget nem sikerült meglepnünk: már vártak ránk pálinkával és vörös hagymás zsíros kenyérrel.
Útközben a busz sofőrje elmondta: régen meglehetősen sokan jártak autóbusszal Büdös­für­dőre, még az állóhelyek is elkeltek. De amióta felújították a megyei utat, azóta a helyiek elsősorban saját személygépkocsijukkal járnak ki a hétvégi házaikhoz. Emiatt már csak alig néhányan veszik igénybe a tömegközlekedés szolgáltatásait, ráadásul egy feketén fuvarozó cég is elszipkázza az utasokat a törvényesen szállító Bálint Trans elől.

Nagyobb gond a fejlesztések hiánya
A Csíkszentimre községhez tartozó Büdösfürdőn zömükben nyugdíjasokból álló helyiek várták a megyeháza küldöttségét. A kötetlen beszélgetésen csakhamar kiderült, nem csupán a megszűnés szélére került buszjárat aggasztja őket, hanem a büdösfürdői kezelőközpont sorsa is. Egyszerűen nem kerül vállalkozó, aki üzemeltetné, ugyanis túl sok bürokráciá­val jár a szükséges engedélyek beszerezése, ezért inkább nem fektetnek be – mesélték.
Ez egyébként szorosan kapcsolódik nagyobb gondjukhoz, az infrastruktúra hiányához. A településnek nincs sem hálózati ivóvize, sem szennyvízhálózata, de még a villany sincs mindenütt bevezetve.
A gondokat tetézi, hogy nagyon sok régi környékbeli ház akkoriban építési engedély nélkül épült, az állami áramszolgáltató vállalat pedig csak telekkönyvezett házakba hajlandó bekötni a villanyt. Beszédes, hogy az egyik környékbeli moffetánál eladó házat hirdető fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a vételre kínált ingatlan telekkönyvezett és a víz, valamint az áram is be van vezetve. Néhány centiméterrel lejjebb pedig korszerű áramgenerátort kínáltak eladásra.
Az ivóvízhálózat építését jelentősen megnehezíti, hogy Bü­dösfürdő két község – Csík­szent­imre és Csíkszentkirály – területén fekszik. Kencse Előd és Székely Ernő, a két község polgármestere egybehangzóan állították: gyakorlatilag szinte lehetetlen uniós vagy országos forrásokat lehívni infrastruktúra-fejlesztésre. Büdösfürdőnek ugyanis nincs állandó lakossága, így meg nehéz rávenni a döntéshozókat, hogy ilyen település fejlesztését támogassák.

Használva lehet megőrizni a tömegközlekedést
A beszélgetés végén Borboly Csaba elmondta: az utasszállító céggel abban állapodtak meg, hogy szeptemberig veszteségességük dacára üzemeltetik a járatokat. Az elöljáró ugyanakkor leszögezte: hosszú távon csak akkor fenntartható, ha használják, hiszen egyetlen magánvállalattól sem várható el, hogy veszteséget termeljen magának. Kijelentette: arra kér mindenkit, akinek fontos Büdösfürdő, hogy vegyék igénybe az autóbuszt, mert csak így biztosítható, hogy ősztől is megmaradjon a járat.
A büdösfürdői kezelőközpont újraélesztésével kapcsolatban elmondta: a megyei önkormányzatnak az az elképzelése, hogy a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház venné át a kezelőközpontot, és annak egyik szolgáltatása lenne. Hozzáfűzte: az elképzelés kivitelezhetőségét előbb alaposan meg kell vizsgálniuk.

Kiss Előd-Gergely

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.