Vessünk jó magot a földbe!

60

Március elején két, ismeretterjesztő előadással, csereberével is egybekötött magbörzét szervez a Civitas Alapítvány. Az első találkozót március 1-jén Székelykeresztúron, míg a következőt másnap, Székely­udvarhelyen tartják. Kertészkedőknek kihagyhatatlan.

Hamarosan itt a magvetés ideje, ám nem mindegy, hogy a Székelyföldön hagyományosnak számító vagy „tájidegen” magot vetnek el a gazdák. A kezdő és már tapasztalt kertészkedőknek is hasznos a Hagyományos magok – a biodiverzitás megőrzésének kulcsa című magbörze, amelyet második alkalommal, két helyszínen szervez meg a Civitas Alapítvány a Polgári Társadalomért. A téma iránt érdeklődőket március 1-jén, szerdán Szé­kelykeresztúron a Kriza János 11. szám alatt, az Erdélyi Ifjúsági Egyesület székhelyére, március 2-án, szerdán pedig a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárba várják. Mindkét rendezvény 16.30-kor kezdődik, és mindkét helyszínen nemcsak a magokból lehet válogatni, de a témához kapcsolódó, érdekes és hasznos előadást is meg lehet hallgatni – hívják lapunkon keresztül fel az érdeklődők figyelmét a szervezők.
A vetőmagok tulajdonságairól, a mag előkészítéséről és a helyes magvetésről Cseke-Árkosi Katalin kertészmérnök ad gyakorlati tanácsokat. A Civitas munkatársa, a projekt menedzsere, Pakot Mónika bemutatja az Erdélyi Magvető csoportosulást, illetve ismerteti azokat a tájfajtákat, amelyeket 2015-ben sikerült felszaporítani két kísérleti kertben, továbbadás céljából.
A börzén résztvevők hagyományos magokat igényelhetnek az alapítványtól és egymással is cserélhetnek. A cserére szánt magostasakokat fel kell címkézni, azaz fel kell tüntetni a fajtát és a tulajdonos nevét is. Ha nincs kéznél hagyományos mag, érdemes a szomszédnál, rokonnál, idősebb családoknál érdeklődni, akik saját használatra termelnek zöldséget – hívják fel a figyelmet a szervezők.
A Hagyományos magok – a biodiverzitás megőrzésének kulcsa magbörzét és projektet az EGT 2009–2014 finanszírozza, a Civil Támogatási Alap Romániában programon belül futó Fenntartható Fejlődés témakörben.

HN-információ

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.