Vérvétel könnyebben

134

Két vénakereső készülékekkel gazdagodott a székelyudvarhe­lyi városi kórház. Az Albert Schweitzer Alapítvány adományokból vásárolta meg az alapeszközök közé nem tartozó, de a betegek kezelésében komoly könnyebbséget jelentő két orvosi műszert, az egyik a kórház gyermekosztályára került, a másikat pedig az onkológiai és vérbegyűjtő központ használja.

A Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) tavaly őszi Fuss Neki! elnevezésű adománygyűjtő közösségi szaladásán 9808 lejt sikerült összegyűjteniük az Albert Schweitzer Alapítvány önkénteseinek és munkatársainak. Farkas Réka és Kosztolányi Anna, a kórház szociális munkásai, egyben az Albert Schweitzer Alapítvány munkatársai korábban megkeresték Lukács Antal főigazgatót, hogy megkérdezzék, mire lenne leginkább szüksége az udvarhelyi egészségügyi intézménynek. Vénakereső készüléket javasolt Lukács, amely nem képezi részét az alapfelszereltségnek, ezért kevés az a kórház, amely rendelkezik vele, viszont jelentősen megkönnyíti a vérvételt és véradást, mind a betegek, mind az egészségügyi ápolók számára. A korszerű eszköz segítségével pontosan meg lehet határozni a tűszúrás helyét, a vénák mintegy kirajzolódnak a bőr alatt, és ezáltal könnyebbé, fájdalommentessé válnak az intravénás kezelések, beavatkozások.
A közösségi szaladáson összegyűjtött pénz nem volt elegendő a tervezett két készülék megvásárlásához, de Szél Gábor székelykeresztúri vállalkozó kipótolta az összeget: a két vénakereső 10 603 lejbe került.
A vénakereső készülék alkalmazása leginkább a gyermekek kezelésénél, és azoknál a betegeknél előnyös, akik vénás kezelést kapnak, de az erek már nehezen érzékelhetők. Így az alapítvány által megvásárolt egyik készülék a székelyudvarhelyi kórház gyermekosztályára, a másik pedig az onkológia és a vérbegyűjtő központhoz került – tájékoztatott Kosztolányi Anna szociális munkás.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek