Verses rendezvények megyeszerte

A magyar költészet napja

169

Csíkszeredában immár hagyományosnak mondható a Csíki Játékszín magyar költészetnapi szabadtéri produkciója: 11 színművész verssel köszöntötte az arrajárókat. Gyer­gyó­szentmiklóson az Evilági együttes megzenésített verseket adott elő, Maroshévízen pedig a Kemény János Gimnáziumban találkoztak az olvasókkal – mások mellett – lapunkban közlő költők is.

Hagyománnyá vált a Csíki Játékszín művészeinek szabadtéri produkciója a magyar költészet napján. Versünnep Fotó: László F. Csaba

József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük a magyar költészet napját. A jeles esemény alkalmából, Csíkszeredában immár hagyományosan a Csíki Játékszín tizenegy színművésze délelőtt tizenegy órakor verssel köszönti a színház előtti téren sétálókat, és a versünnepre összegyűlt iskolásokat, érdeklődőket. Így történt ez tegnap is: a társulat szabadtéri rendezvénye indította el az egész napot átfogó költészetnapi rendezvények sorát, a színművészek Weöres Sándor Tizenegy szimfóniáját szavalták a színház előtt.
Kányádi Szilárd megbízott igazgató köszöntötte a versek meghallgatására összegyűlt közönséget.
– Ezelőtt 105 évvel született Weöres Sándor Kossuth- és Baumgarten-díjas költő, író, irodalomtudós. Első novelláját tizenöt éves korában publikálta szülővárosa, Szombathely napilapja. Életében negyvennégy kötete jelent meg magyar nyelven, halála után további írások, tanulmányok, életműkiadások, gyűjtemények, külföldi kiadások tették őt a szó szoros értelmében világhírűvé. A következőkben Tizenegy szimfónia című ciklusából hallhatnak részleteket – kezdte versnapi köszöntőjét a megbízott igazgató.
A nap folyamán a megyeszékhely közterületein a legváratlanabb helyeken és módokon, akár egy-egy padon elhelyezett papírlapon vagy a járdára krétával felírva találkozhattak a járókelők versekkel, versrészletekkel egy magánkezdeményezés részeként, délután pedig az Agora Alapítvány a Magyar Költészet Napja alkalmából minden évben megszervezett Szavalóversenyén hallgathatták és élvezhették tovább a magyar költők műveit az érdeklődők.
Gyergyószentmiklóson Pilinszky-dalokkal ünnepelték a magyar költészet napját. A művelődési központ szervezésében az Evilági együttes két tagja, Gábor Szabolcs és Orbán Ferenc zenés előadásával tisztelegtek a magyar líra előtt. Pilinszky János verseire írt dalokat hallhatott a közönség a művelődési ház stúdiótermében. Egyebek mellett elhangzottak az Azt hiszem, Örökkön örökké, Introitusz, Parafrázis, Őszi vázlat, Őszi cirkusz, Bordal, Ne félj!, Viszontlátás, Könyörgés című versek.
A Versfolyam a világhálón című eseménybe is bekapcsolódtak gyergyószentmiklósi diákok, a Fogarasy Mihály Szakközépiskola tanulói 11 óra után nem sokkal szavalhatták kedvenc költeményeiket. A főpróbán elmondták, a békéscsabai tanintézmény felhívására csatlakoztak a gyergyói tanulók a kezdeményezéshez, s két magyar szakos tanárnő vezetésével készültek az eseményre, hiszen fontosnak tartották, hogy ünnepélyesebbé tegyék a magyar költészet napját. Kilenc és tizedik osztályos diákok szavaltak, elhangzott Balassi Bálint-vers, illetve Janus Pannonius Búcsú Váradtól, valamint Dsida Jenő Psalmus Hungaricus című költeményéből részlet.
Maroshévízen a Kemény János nevét viselő magyar tannyelvű iskolában szervezett közönségtalálkozót az iskolával partnerségben a helyi Urmánczy Nándor Irodalmi Kör és az Urmánczy Nándor Egyesület. A vendégeket Deme Gabriella, a tanintézmény igazgatója köszöntötte, majd Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviseletében Kőrösi Viktor Dávid konzul beszélt a magyar költészet, a magyar irodalom, a magyar kultúra egységéről mint a magyar nemzet egységének meghatározó eleméről. Böythe Máté, a vendéglátó iskola diákjának szavalata teremtette meg a hangulatot a költők verseinek felolvasásához. Elsőként a Hargita Népe napilap hajdani munkatársai, a költőként is jelentőset alkotó Ferencz Imre, Bajna György és Kristó Tibor, majd a helyiek képviseletében Dénes Géza nyugalmazott tanár és Bajkó Zsigmond olvastak fel friss és régebbi alkotásaikból. Végül Sarány István, a Hargita Népe főszerkesztője beszélt a lap által kiadott verseskötetekről és olvasott fel jegyzeteiből.

HN-összefoglaló

A cikk a Hargita Népe április 12-i számában jelent meg.

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek