2021, január 28, csütörtök.
custom_html_banner1

Versenyvizsgáztatnák az iskolaigazgatókat

Kérdés, hogy vonzó-e a státus?

 

Többéves kihagyás után idén újra versenyvizsgához kötné az iskolaigazgatói és aligazgatói tisztségek betöltését a tanügyi tárca. Az érintettek azt mondják, ez szerencsés kezdeményezés, mert így hosszabb távra lehet tervezni. De kérdés, hogy a leépítések és egyéb szigorítások által megtépázott morál közepette mekkora lesz a jelentkezési kedv a vezető pozíciók betöltésére.

03_igazgato
A versenyvizsga feltétele, hogy a jelölt vázolja hosszú távú jövőképét – sok igazgató viszont még a holnapban sem biztos

Alig járt le az iskolaigazgatók kinevezési procedúrája, mikor megjelent a tanügy­mi­nisztérium honlapján annak a rendeletnek a tervezete, amely az igazgatói és aligazgatói tisztségre pályázók versenyvizsgájának lebonyolítási módszertanát tartalmazza.
Tulajdonképpen az eljárás nem újdonság, hiszen néhány évvel ezelőtt még versenyvizsga alapján foglalhatták el tisztségüket a romániai tanintézmények vezetői – 2006-ban volt az utolsó ilyen versenyvizsga, az akkor elnyert mandátumok 2010-ben jártak le –, de már évek óta nem szervezett hasonlót a szaktárca, így azóta egy évre szóló kinevezések, tulajdonképpen a mandátumuk sorozatos meghosszabbítása révén töltik be a vezető funkciókat a tanintézmények igazgatói.

Szóban is, írásban is, idegen nyelven is
A tanügyminisztérium honlapján közzétett és közvitára bocsátott tervezet részletesen tartalmazza a versenyvizsga megszervezési és lebonyolítási módját, a megyei tanfelügyelőségek hatáskörébe rendelve ezt. Pontosítja, hogy milyen feltételeknek kell megfeleljen a jelentkező, hogy kikből áll a vizsgáztató bizottság, kik vehetnek részt megfigyelőként a versenyvizsgán, és azt is, hogy a vizsga maga három részből áll: a jelentkező szakmai önéletrajzának kiértékeléséből, illetve egy, az intézmény fejlesztési jövőképére is rákérdező interjúból és egy írásbeli tesztből, amely során a jelentkező idegennyelvtudását is felmérik.
A tervezet szerint a sikeresen versenyvizsgázók négyéves mandátumot kapnak, erre az időszakra adminisztrációs és pénzügyi szerződést kell kötniük az iskolát finanszírozó önkormányzattal, illetve oktatásmenedzsmenti szerződést a tanfelügyelőséggel.
– Tanulmányozzuk a közvitára bocsátott tervezetet, és a kollégáimat is arra biztatom, hogy fogalmazzák meg a témával kapcsolatos meglátásaikat, hozzászólásaikat. Magam is ezt teszem – nyilatkozta lapunknak Görbe Péter megyei főtanfelügyelő. Azt mondta, fontolgatja, hogy javasolja: ne csak a szakszervezeti felelősök rokonai ne lehessenek iskolaigazgatók, mint ahogy a tervezetben szerepel, hanem ne versenyvizsgázhasson az sem, akinek rokona dolgozik az illető tanintézményben.
– Most, a leépítések kapcsán láttam, hogy milyen kellemetlen helyzeteket tud szülni az ilyen felállás – adott magyarázatot a főtanfelügyelő.

Egy év helyett négy
– A vezetőket mindenhol versenyvizsgával választják, illetve nevezik ki, hiszen a vezetőnek bizonyítania kell, hogy van kompetenciája erre a tisztségre. Mert lehet, hogy egy személy szimpatikus ugyan a tantestület tagjai számára, de nem biztos, hogy tudja, miként kell úgy vezetni egy tanintézményt, hogy elérje a céljait – fogalmazott Görbe Péter.
Az általunk megkeresett iskolaigazgatók sem tartják rossznak a versenyvizsga megszervezését.
– Ahhoz, hogy egy intézményvezető érdemben tervezhessen, szüksége van a négyéves mandátumra, az egy évre szóló kinevezés ehhez nem elég – fogalmazta meg álláspontját Ferencz Salamon Alpár, a csíkszeredai József Attila Általános Iskola igazgatóhelyettese. Ő a problémát másban látja. – Kérdés, hogy mennyire lesz kedvük az iskolaigazgatóknak versenyvizsgázni. Mert 2006-ban, mikor az utolsó versenyvizsgát megszervezték, korántsem volt annyi megszorítás, mint jelenleg. Akkor átlátszó, tiszta szabályok között mozoghattak az iskolaigazgatók, ma viszont lehetetlen helyzetek, állapotok vannak, amelyek közepette döntésekre kényszerítik őket. Ma az igazgatónak tanítania is kell, menedzselnie is kell, gondnok kell legyen, adminisztrátor, ráadásul leépítések vannak, alulnormázások. Én nem hiszem, hogy nagy lenne a vállalkozó kedv a versenyvizsgán való megmérettetésre – adott hangot véleményének.
Hasonlóan látja a helyzetet a Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatóhelyettese, Tófalvi Julcsa is. Szerinte is előny, hogy négyéves mandátuma lesz a vezetőnek, ugyanakkor szerinte sem motiváló a jelenlegi helyzet a jelentkezés szempontjából.
– Nincsenek könnyű helyzetben az igazgatók, mindenki fél a leépítések miatt, hiszen emberek kenyeréről van szó. Nem leányálom most vezetőnek lenni, ezért nem is nagyon vágyik rá senki, hogy ilyen kényszerű helyzetbe kerüljön – fogalmazott.
A minisztérium honlapján közzétett tervezet szerint a versenyvizsgákat október-november folyamán kell lebonyolítani, ám az első vizsga előtt 30 nappal a tanfelügyelőség már meg kell hirdesse azt. A tanfelügyelőség adatai szerint Hargita megyében körülbelül 135 iskolaigazgatót, illetve az aligazgatókat érinti a rendelkezés.

Forró-Erős Gyöngyi

Kapcsolódó cikkek:

14,356RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb