Versenyek a Madarasi-Hargitán – márciusban is

Öt csapat nevezett be az Amatőr Városi Síbajnokságra

112

Kezdődik a síversenyek sorozata a Madarasi-Hargitán. Öt csapat benevezésével rajtol a hétvégén a nagy múltú Amatőr Városi Síbajnokság, és mostantól majdnem minden hétvégére esik egy-egy vetélkedő.

Március végéig versenyeznek a Hargitán. Amíg csak tart a hó Fotó: madarasihargita.ro

Az előző évekhez hasonlóan, idén is megrendezik a népszerű, sokak által kedvelt Amatőr Városi Síbajnokságot Székelyföld legmagasabban fekvő síközpontjában.

Nyolcvanéves hagyományt folytatnak
Ennek a többfordulós versenynek már történelme van, hiszen a Madarasi-Hargitán az 1940-es évek óta tartanak síversenyeket, s amelyen az 50-es, 60-as években az akkori tartományok, Kolozs, Nagybánya és a Maros Magyar Autonóm Tartomány sportolói vettek részt – egészen 1968-ig, az ország közigazgatási átszervezéséig, azaz a megyésítésig. Ettől az évtől indult a Városi Alpesi Síbajnokság, ahol a székelyudvarhelyi üzemek sícsapatai versenyeztek, de befogadták a szentegyházi és a székelykeresztúri csapatokat is. Ebből nőtt ki az Amatőr Városi Síbajnokság, amely a jelenlegi arculatát 1984-ben kapta, amikor az akkori Municípiumi Alpesi Sí Szakbizottság megfogalmazta a szabályzatát. Ezek a szabályok a mai napig érvényesek.

Nemenként és korosztályonként versenyeznek
A nők és férfiak korosztályonként versenyeznek, minden korcsoportban az első három helyezettet díjazzák, a csapatversenyben pedig a beérkező első két nő és első öt férfi eredménye számít. A legkevesebb hibapontot gyűjtő csapat nyeri a fordulót, majd végül a bajnokságot is.
A bajnokságok évente rendszerint mintegy száz sportkedvelőt vonzanak fel „a hegyre”.

Növekedő érdeklődés
Míg néhány éve általában három csapat méri össze erejét az amatőr síversenyen, addig az idén ennél nagyobb érdeklődésnek örvend a rendezvény, mert öt csapat nevezett be. A Jómadarak, az Alpin Egyesület, a Roseal SK, a Sport Szerda és a Szuper Vadmotorosok csapata a nevezéssel egy-egy forduló megszervezését és lebonyolítását is magára vállalta. A szokásokhoz híven, az első fordulót idén is a Jómadarak csapata szervezi, február 16-án, szombaton 11:00 órától a Nagy Mihály pályán. Ezt követi az Alpin Kupa február 23-án, a Roseal Kupa március 9-én, a Sport Szerda Kupa március 16-án és a Szuper Vadmotoros Kupa március 23-án. A Madarasi-Hargita Síközpontnál megtudtuk, hogy a versenyek nem akadályozzák a szabad síelést, mert az említett pályának az alsó szakaszán zajlik a vetélkedő.

Több generáció a pályán
Ugyancsak a jövő hónapban szervezik meg a másik, több évtizedes múlttal rendelkező sporteseményt a Madarasin: a 36. Pro Familia családi síversenyt március 10-én tartják. Erre a megmérettetésre 2, 3, 4, 5, vagy annál is több tagú családok jelentkezhetnek, de a verseny történetében nem számított ritkaságnak a 7, 8, de 9 tagú, többgenerációs családok részvétele sem.
A családi síversennyel még nem ér véget a szezon, már lehet tudni a pontos dátumát az ország legszínvonalasabb szabad stílusú síversenyének. A Battle on snow, ahol általában a legjobb hódeszkások és szabad stílusú síelőik mérik össze tudásukat, március 21–24. között lesz a Madarasi-Hargitán.

Asztalos Ágnes

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek