Verseny pozitív megerősítésekkel

I. Gyergyószéki Népdal- és Néptáncverseny

269

Első alkalommal szervezett népdal- és néptáncversenyt a Hargitai Megyenapok keretében a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ, Hargita Megye Tanácsa, valamint Gyergyó­remete Község Önkormányzata. A remetei Balás Gábor Művelődési Házban tegnap tartott vetélkedőn közel ötven gyermek kapott lehetőséget, hogy a szakma jeles képviselői előtt mutathassa meg népi kultúránk szépségeit.

A diákok három korcsoportban nevezhettek be május 30-ig a versenyre népdal és néptánc kategóriákban: ez utóbbi egyéni táncból – legényesből –, vagy páros táncból állhatott. A közel ötven benevezett diák produkcióit Ivácson László, a Háromszék Táncegyüttes művészeti vezetője, Pál Ibolya gyergyószentmiklósi nyugdíjas zenetanárnő, Kisfaludi Aranka, a Budapesti Népdalkör vezetője, valamint a Fölszállott a páva döntős csapatából Hajdara-Herczeg Hajnalka és Hajdara Tamás értékelték.
Úgy gondoljuk, hogy a pozitív kritika nagyon fontos a gyermekek számára, hiszen ezáltal elősegíthetjük a szakmai fejlődésüket. Csodálnivaló a lelkesedésük, a tehetségük, és meglepő számunkra, hogy milyen sokan eljöttek, érdeklődve és nyitottan – mondta el a produkciók szünetében a Hajdara házaspár.
A verseny résztvevőivel szemben alapkövetelmény volt, hogy Gyergyói-medencei népdalokkal, táncokkal készüljenek, emellett egy-egy szabadon választott produkciót is bemutattak a Kárpát-medence különböző tájegységeinek népi kultúrájából. A zsűri az eredetiséget, a meggyőző előadásmódot, a motívumgazdagságot díjazta többek között, emellett praktikus tanácsokkal és hasznos tudnivalókkal is ellátta a gyermekeket.
Kolcsár Béla, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ vezetője elmondta: fontosnak tartottak elindítani egy olyan kezdeményezést, amely által a gyermekek a hagyományok megélésének terén fejlődhetnek, egymást megismerve és inspirálva, tapasztalatot szerezve versenyhelyzetben.
A rendezvény az egész medencét megmozgatta, a környező települések diákjai mellett Borszékról is népes csapat érkezett. A versenyszá-
mokhoz a talpalávalót a Cika zenekar szolgáltatta; a délelőtti versenyt követően a díjkiosztót és a gálaműsort este hét órától tartották.

Boncina-Székely Szidónia

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek