Verseny helyett teszteltek

Két hónappal többet tartott a szünet

48

A versenyidény még nem, de a tesztidőszak elkezdődött néhány ralipilóta számára, szombaton ugyanis hét, az országos bajnokságban szereplő páros edzést tarthatott Csíkszentkirály határában. A Richy Racing Team által szervezett teszten többek között részt vett a Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre kettős, akik leginkább annak örültek, hogy hét és fél hónapnyi szünet után újra versenyautóba ülhettek. Készülnek az idényre, noha még nem tudják, mikor versenyezhetnek.

Az autó beállítási lehetőségeit próbálták a teszten a csíkiak                                          Fotó: Tămîrjan Robert

Hűvös, ám napos volt a szombat reggel Csíkszentkirály határában, ám ennek ellenére nyolc óra előtt pár perccel versenyautók burrogása hallatszott a község közelében. A csíkszeredai Richy Racing Team évek óta szervez tesztet autóversenyzőknek az idénykezdés előtt, igaz, a hétvégi eseményt eredetileg egy hónappal korábbra tervezték. De sajnos, közbejött a koronavírus-járvány, így nemcsak a teszteket, hanem a versenyidény kezdését is halasztották. Tavaly az idényzáró Brassó Rali után hat hónapos szünet volt a tervben, ez már hétre nőtt, mi több, június vége előtt nem is kezdődik el a 2020-as szezon. Van ugyan versenynaptár-tervezet, de ennek elfogadásáról még nincs hír.
A szombati teszt is nehezen jött össze, noha a szervező Richy Racing Team vezetője mindent megtett ennek érdekében több mint másfél hónapja. – Eredetileg április közepére terveztük a szezon előtti tesztelést, de ez érthető okok miatt elmaradt. Ahogyan megtudtuk, mikor jár le a sürgősségi állapot, azonnal elkezdtük a mostani teszt megszervezését. Noha minden újraengedélyeztetési folyamatot időben elindítottunk, péntek este még egy irat hiányzott, és csak a teszt kezdése előtt pár perccel kaptuk meg. Így aztán pályára engedhettük a versenygépeket – nyilatkozta lapunknak Ritner Béla.

Megmozgatták a vasat és a csontokat
Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre a hűvös szombat reggelen boldogan állt a Citroen DS3 R3T Max mellett, melyet először a szervizcsapat vezetője indított be. A versenygép által kiadott mély búgó hang hallatán a két csíki versenyző komoly arckifejezése megváltozott, mindketten mosolyogni kezdtek, elfeledték hamar, hogy percekkel korábban még a csípős mínuszokra panaszkodtak. – Végre! Ez a legcsodálatosabb hang, amit az elmúlt hét hónapban hallottam – mondta Cseh Vajk Imre. Nem sokkal később már a pályán voltak, első alkalommal csak „a visszaszokásra” összpontosítottak.
– Tekintettel a mostani állapotokra, amelyet a koronavírus-járvány okozott, örvendek, hogy végre tesztelhetünk. Remélem, hogy mostantól minden jóra fordul, és a szezonkezdésre összpontosíthatunk. Hosszúra sikeredett a szünet, az eddigi öt-hat hónap helyett már most hét hónapnál tartunk, és erre még egy hónap biztosan rájön. Az elmúlt években legalább hat-hét hónapos volt a raliszezon, most ez négynél nem lesz több, így zsúfolt hetek várnak ránk – mondta lapunknak Cseh Vajk Imre. A csíki navigátor hozzátette, céljaik nem változtak meg annak ellenére sem, hogy egy csonka és furcsa szezon előtt állnak. – Géposztályunkban és kategóriánkban bajnokok szeretnénk lenni, mint mindig – tette hozzá Cseh.
A páros versenygépe aszfaltfelfüggesztéssel és egy standard beállítással érkezett a szombati tesztre, ám a csíkiak kérésére ezen változtatott a szervizcsapat.
– Többféle beállítást kipróbáltunk, ezeket dokumentáltuk, hogy majd a későbbiekben, a versenyek előtt tudjuk, hogy melyek voltak azok, amelyek beváltak a tesztelések során – mondta lapunknak Teslovan Adrian. A csíki pilóta hozzátette, ha nincs a koronavírus-járvány, akkor már két aszfaltversenyen lennének túl és beszélgetésünkkor éppen az Arad Ralin száguldanának. – Én nagyon reménykedem abban, hogy június utolsó hétvégéjén elkezdődik az idei szezon, de lehet, hogy ebből csak július eleje lesz. Optimista vagyok, és remélem, hogy egy hónap múlva már versenyezhetünk, de úgy éreztem, meg kell egy kicsit a csontjainkat is mozgassuk, no meg a versenygépet is, így jól jött ez a tesztelési lehetőség – mondta Teslovan Adrian. Hozzátette, kedvenc edzési helye a Szentimrei Büdös felé vezető út, hiszen a pálya amellett hogy technikás, nagyon gyors is, az időmérést pedig mindkét irányban végezték a pályabírók, így gyakorlatilag az emelkedő és ereszkedő részen is lemérhették, mire képes az autó és a páros is.
– Elég nehéz idény előtt állunk, egyrészt nem tudjuk, hogy hogyan alakul a versenynaptár, hol és milyen útborításokon versenyzünk majd, noha van egy versenynaptár-tervezet, de azt még jóvá kellene hagyja a hazai szakszövetség. Ez a szezon mindenképpen érdekes lesz. Mivel nekünk a támogatóink mindig előkelő helyen szerepeltek a célkitűzéseink meghatározásakor, az előttünk álló szezonban ők élveznek majd előnyt, ők lesznek a fontosabbak, azaz elsősorban a szponzorainkat szeretnénk kiszolgálni. Mint minden évben, idén is két bajnoki címre hajtunk, az, hogy sikerül-e, majd az utolsó verseny után ez is eldől – mondta Teslovan Adrian.
A Teslovan–Cseh páros idén is változatlanul a Citroen DS3 R3T Max versenygéppel áll rajthoz a hazai ralibajnokságban. Az autó nagy generálon esett át, a felfüggesztést újraépítették, elvégezték a szükséges bádogmunkát, eltüntetve így a tavalyi szezonban szerzett sérüléseket, újraépítették a váltót, kicserélték a fékrendszert, az erőforráson pedig a szokásos és szezon eleji ellenőrzéseket végezték el.
– Az autó kitűnő állapotban van, mi úgyszintén, a versenygép és mi is vírusmentesek vagyunk, készen állunk a szezonkezdésre, amit már nagyon várunk – nyilatkozta egybehangzóan Teslovan Adrian és Cseh Vajk Imre.

Kopacz Gyula

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.