Vérre mindig szükség van

A községekben is szerveznek véradó napokat

138

Ha valaki jót akar cselekedni, akkor ezt véradás révén is megteheti, egyetlen véradás nyomán legalább két-három betegen tudnak segíteni a vérkészítményekkel – emelte ki a Hargita Megyei Vérközpont igazgatója. Mint dr. Kopacz Ildikó mondta, vérre állandóan szükség van, a különböző műtétek mellett nagyon sok a daganatos beteg, akik ellátásában folyamatosan biztosítani kell a vérkészítményeket.

Laboratóriumi vizsgálatok a vérközpontban. Önkéntes segítségnyújtás Fotók: László F. Csaba

Jelenleg épp AB Rh-negatív vércsoportú vérből van hiány a Hargita Megyei Vérközpontnál, de amint az intézmény vezetője, dr. Kopacz Ildikó közölte, a szükséglet gyorsan változik, például ha nagyobb vérzéssel járó betegség vagy baleset következik be. A legtöbb vért és vérkészítményt a csíkszeredai és székelyudvarhelyi kórházak igénylik, Gyergyószentmiklósra és Maroshévízre kevesebbet kérnek. A vérközpont nemcsak az itteni kórházakat szolgálja ki, hanem ha az egyetemi központokba visznek beteget, akkor innen is kérnek vért számára. Rendszeresen küldenek vért például Marosvásárhelyre.

Mikor és hol lehet vért adni?
Csíkszeredában mindennap lehet vért adni a központ Lendület sétány 1. szám alatti székhelyén. Naponta átlagosan tízen jelentkeznek itt véradásra. Székelyudvarhelyre minden héten kedden mennek vért gyűjteni a központ munkatársai, 8 és 11 óra között a helyi poliklinika második emeletén várják a véradókat. Kopacz Ildikó ismertette, nagyon csökkent a véradók száma, ezért ritkábban mennek ezentúl Gyergyószentmiklósra, az eddigi heti egy alkalomról kéthetire csökkentik az ottani véradást: minden hónap első és harmadik szerdáján lehet vért adni a régi poliklinikán. Maroshévízre 3-4 havonta járnak, amikor önkéntesek megszervezik a véradási kampányt. Szeretnének továbbá Székelykeresztúrra is menni. A vérközpont vezetője elmondta, a polgármesteri hivatalok és háziorvosok segédletével eredményes vérgyűjtést végeztek több nagyobb községben is, és folytatják ezeket az akciókat, október 18-án például Zetelakán, október 25-én pedig Gyergyóremetén lehet vért adni.
Ki lehet véradó?
A Hargita Megyei Vérközpontnak Facebook-oldala is van, a feltöltött dokumentumokban pedig részletesen leírják, hogy ki adhat vért. A véradók például 18 és 52 év közöttiek és legalább hatvan kilogrammos testsúlyúak kell legyenek, kizáró ok az akut vagy krónikus betegség. Ha valaki műtéti beavatkozáson esett át, akkor hat hónapig, egyes fogászati kezelések után három hónapig, szülés után egy évig nem ajánlott a véradás. 24–48 órával a tervezett véradás előtt nem szabad szeszes italt, energiaitalt, színezéket tartalmazó italt fogyasztani, zsíros ételeket enni. A véradóknak a véradás napjára szabadnap jár és ételjegyeket is kapnak. Ugyanakkor orvosi vizsgálaton esnek át és vérvizsgálatot is végeznek, például egyes vírusfertőzések kiszűrésére. Amint azonban a vérközpont vezetője hangsúlyozta, a véradás elsősorban önkéntes tevékenység, felajánlás, amivel segíteni tudunk embertársainkon.

R. Kiss Edit

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek