Verestóy mondjon le?

57

Jakab Áron Csaba frakcióvezető, az RMDSZ Székelyudvar­he­lyi Szervezetének alelnöke, az udvarhelyszéki szervezet választmányának tagja Verestóy Attila szenátort okolja az RMDSZ udvarhelyi választási sikertelensége miatt. Nyílt levélben szólította fel a szenátort: mondjon le az Udvarhelyszéki RMDSZ vezetői tisztségéről, és ne induljon az őszi parlamenti választásokon sem.

Jakab Áron Csaba Fotó: Csedő Attila
Jakab Áron Csaba Fotó: Csedő Attila

Bár a kampányidőszakban nem lazsáltak és a helyhatósági választásokat megelőző előzetes felmérések is győzelmet vetítettek elő, nyilvánvalóan elbukta a választásokat Szé­kely­udvarhelyen a szövetség: alulmaradt a polgári–néppárti koalícióval, sőt a tulipánnal szakító, újabb mandátumért függetlenül induló expolgármesterrel, Bunta Le­ven­te-Zoltánnal szemben is.

Harmadik hely
A kudarc nyilvánvaló, számokban mérhető, hiszen jelöltjére, a dr. Verestóy Attila szenátor által nyíltan támogatott Arros Orsolyára mindössze 2662-en szavaztak, 2912 vokssal maradt alul a győztes Gálfi Árpáddal szemben. Nemcsak az elöljárói széket veszítette el a helyi szervezet, de az önkormányzati többséget is. A szövetség tanácsosi listájára is 1300-zal kevesebben nyomták a pecsétet, így a 19 képviselői mandátumból 8-at szereztek meg a jelöltek. A helyzetelemzésre, értékelésre, tanulságok levonására még várni kell, de a Transindex portálon tegnap megjelent írásában (http://itthon.transindex.ro/?hir=43087) Illyés Gergő politológus, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa úgy vélekedett, hogy a választásokat megelőző „helyezkedések”, mint pl. Bunta Levente kiválása, és a helyi szervezeten belüli harcok, összezavarták a stabil szavazóbázist. Illyés szerint az udvarhelyi közéletet két markáns egyéniség határozza meg: Verestóy Attila és Szász Jenő, akik nyíltan vagy burkoltan, de irányítanak és befolyással voltak/vannak a történésekre.
A vereség okát egyértelműen Verestóy Attila szenátor „látszatintézkedéseiben” látja az udvarhelyi szervezet alelnöke, Jakab Áron Csaba, aki ezzel kapcsolatos álláspontját a sajtóban és a közösségi portálon is megosztotta.

A vezetőket kérné számon
A közismerten az RMDSZ-szel szakító Bunta „aurájába” tartozó Jakab szerint a közösség számára a fejlődés egyetlen járható útja az RMDSZ és az igazi tét a parlamentbe való bejutás, ám ezt nem lehet olyan látszatintézkedésekkel, manipulációval elérni „mint az Udvarhelyen történt Verestóy Attila szenátor aktív vagy elfogadó részvételével”.
„Gondolok itt a kizáró, személyre szabott előválasztásra, egy súlytalan, valójában nem létező helyi szervezet kialakítására tett erőfeszítésre, a város működését, az önkormányzat valós munkáját nem ismerő kampánycsapat összeállítására, a tapasztalt, az RMDSZ-hez hosszú évek óta hű képviselők félretételére, megalázására, manipulálására, folyamatos bűnbakkeresésre” – sorolta a szenátor bűneit Jakab.
Kijelentette: a sikertelenségért a vezetőket, döntéshozókat kell számon kérni, nem pedig „a másod- meg harmadvonalban levő embereken, végrehajtókon és másokon kell elverni a port. Verestóy Attila szenátornak le kell mondania az udvarhelyszéki RMDSZ elnöki tisztségéről, mint tette azt néhány évvel ezelőtt egy másik, sikertelen beavatkozása, közössége akaratának megkerülése után. Vállalja a felelősséget, és mondjon le, illetve ősztől ne vállaljon többé szenátori mandátumot” – fogalmazta meg üzenetét Jakab Áron Csaba. Hozzátette: amennyiben a fentiek nem teljesülnek, kész lemondani RMDSZ-tagságáról és mandátumáról is.

„Ami súlytalan,  annak nem adunk súlyt”
Így kommentálta lapunknak a fentieket Bíró Barna Botond, az Udvarhelyszéki RMDSZ ügyvezető elnöke, aki szerint Jakab Áron Csaba eltévesztette a kommunikáció irányát: kifogásait elsősorban nem a sajtóban, hanem a szervezeten belül kellett volna közölje. Bíró szerint az alelnök, aki a kampány alatt mindvégig kettős játszmát űzött, kiérdemelve kollégáitól a „szivárogtató” titulust, erőtlen módon próbálja zsarolni a szervezetet. Ezért Jakab megnyilvánulása nem más, mint Bunta Levente volt polgármester „utolsó, szánalmas, de tőle már megszokott vergődése”. A kilátásba helyezett lemondásával kapcsolatosan Bíró úgy vélekedett: Jakab Áron Csabától ezt tanácsosi kollégái el is várják.
„Egy választási sikertelenségért nemcsak a kampányt kell okolni, hanem azt az időszakot, amikor a helyi RMDSZ nem dolgozott megfelelőképpen. Meg kell hozni a megfelelő döntéseket. Az udvarhelyszéki választási eredmények kiértékelése most történik. Szentegyházán és Szé­kelyudvarhelyen is gyökeres változtatásokat fogok javasolni a területi elnökségnek” – összegezte Bíró, felvázolva a várható változást.

Lázár Emese

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek