Véradás szigorúbb szabályokkal

Önkénteseket várnak

32

Egy hónap kihagyás után újra lesz véradás Gyergyó­szent­miklóson. Szigorúbb szabályokat kell betartani, ezért arra kérik a jelentkezőket, előzetesen kérjenek időpontot.

Jövő szerdán ismét lehet vért adni

Korábban kéthetente lehetett vért adni Gyergyó­szentmiklóson, a járványügyi intézkedések miatt azonban az elmúlt hetekben erre nem volt lehetőség. Május hatodikán azonban ismét várják az önkéntes véradókat a Hargita Megyei Vérközpont munkatársai 8 és 11 óra között. Felhívják a figyelmet azonban, hogy szigorúbb szabályoknak kell megfelelni, legtöbb 2-3 személy tartózkodhat egyszerre a váróteremben. Éppen ezért előzetes időpont-egyeztetés alapján fogadják ezúttal a véradókat. Telefonon (0735–551400) lehet iratkozni, félóránként három személy kap időpontot, hogy elkerüljék a zsúfoltságot. Kérik az önkéntesek türelmét, ha majd várakozniuk kell. A kijárási nyilatkozaton szerepel a véradás mint önkéntes tevékenység, ebben az esetben azt kell bejelölni.
A jelenleg érvényes szabályok mellett más feltételeknek is meg kell felelnie a véradónak. 18 és 55 év közötti, legalább 60 kilogrammos testsúllyal rendelkező felnőttek adhatnak vért, akik nem szenvednek krónikus betegségben, az elmúlt hat hónapban nem voltak sárgaságosak. Kizáró jellegű az is, ha az elmúlt hetekben fogászati kezelést kapott az illető, tetováltatott vagy a véradást megelőző 48 órában alkoholt fogyasztott. A vérvétel előtt egy nyilatkozatot kell kitölteni, valamint rövid vizsgálatot is elvégeznek, egy-egy önkéntestől 450 ml vért vesznek.

Lázár Hajnal

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.