Vendégszeretet felsőfokon

59

Haromszeki_Eszter_webreaSokan felkapták a fejüket arra a hírre, miszerint muszlim önkéntesek segítenek a csíksomlyói búcsú előkészületeiben, és fejezték ki nemtetszésüket a közösségi oldalakon: volt, aki félt a nyeregben bekövetkező robbantástól, mások úgy látják, hogy a muszlimok vírus módra terjeszkednek és megpróbálnak mindenhová befészkelni. A kommentekből kiderül, sokan a cikkek elolvasása nélkül, csupán a címen felháborodva fröcsögnek és ítélnek el embereket – ez a székely vendégszeretet?
Mert ha elolvasták volna, tudnák, hogy a tizenöt fiatal az amerikai Carnegie Mellon University katari intézményéből érkezett mindössze nyolc napra, ami alatt a városnézés mellett segítettek a Barátok Feredőjének és a sípálya kitakarításában, valamint a Szent István Gyermekotthon zöldség- és fűszerkertjében végzett munkálatokban. És aki megnézi a feredőtakarítás képeit, ahol az önkéntesek a rossz idő ellenére, gumicsizmában próbálják helyrehozni mindazt, amit a közösség egy év alatt nem képes megőrizni, az beláthatja, csekély a valószínűsége, hogy rossz szándékkal érkeztek.
Természetes, hogy az elmúlt időszak eseményei bizalmatlanságot és félelmet eredményeztek, legutóbb például egy matematikapéldákat oldó fiatalról hitték azt egy repülőn, hogy merénylő, ezért másfél órás késéssel szállt csak fel a gép. Azonban mielőtt teljesen beengednénk ezt a paranoiát az életünkbe, gondoljuk el, milyen sértve érezzük/nénk magunkat, amikor csupán az útlevelünk felmutatásával elássuk magunkat a külföldi munkaadó vagy hatóságok előtt. Nekünk sem esik jól, amikor olyan hazánkfiaival azonosítanak, akikkel aligha vállalnánk sorsközösséget, arról nem is beszélve, hogy közülünk is egyre több egyetemista vág neki a nagyvilágnak, hasonló módon önkéntesként, munkavállalóként, ösztöndíjat nyerve. Nekik is ilyen fogadtatást szeretnénk?

Háromszéki Eszter

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.