Vendégmarasztaló kulturális felhozatal

A Pápalátogatástól a pünkösdi búcsúig

216

Rendkívül gazdag, szerteágazó programkínálat várja május 31. és június 10. között a csíkszeredaiakat és a környékbelieket, valamint a zarándokokat, akik a pápalátogatás és a pünkösdi búcsú közötti időszakot a megyeszékhelyen töltik. A kulturális programajánlatot tegnap sajtótájékoztatón ismertették.

Beszámoltak az elöljárók. Nem fogunk unatkozni

Idén a pünkösdi búcsú időszaka meghatározó lesz Csíkszereda életében. A pápalátogatásra hívek tízezrei zarándokolnak majd ide, ezért a városi és a megyei önkormányzatnak alárendelt kulturális intézmények – a Csíki Játékszín, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, a Csíki Székely Múzeum, a Szakszervezetek Művelődési Háza, illetve a Hargita Megyei Kulturális Központ – tizenegy napon át tartó rendezvénycsomaggal készül az ideérkezők számára.
Szerteágazó kínálat
A különböző korosztályoknak és célcsoportoknak szánt program tervezetéről Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere számolt be.
– Szerteágazó a kínálat: a rock és a szimfonikus zene, szerzői est, népzene és néptánc, színházi előadás, szabadtéri rendezvények mind megtalálhatók lesznek – fogalmazott az elöljáró.
Hozzátette: továbbra is támogatják a magas kultúrát, de kérdés volt, hogy felkínálják-e ingyen a közönségnek. Az a döntés született, hogy a beltéri – a művelődési házban és a Szakszervezetek Művelődési Házában tartott – rendezvényekre fizetniük kell az érdeklődőknek. Számos programpontra máris váltható jegy a bilete.ro jegyértékesítő oldalon.
– A két búcsú közti időszak fontos lesz, hiszen Székelyföldet kell megmutatnunk. Nagy az érdeklődés, és házigazdaként mindent meg fogunk tenni azért, hogy minél kellemesebb időtöltést biztosítsunk. Bízunk benne, hogy akik itthon vannak, és akik hazajönnek erre az időszakra, ünnepi hangulatban töltik a hetet, élményekkel gazdagodnak – hangsúlyozta Borboly Csaba megyeitanács-elnök.
Az is kiderült, hogy még mindig vannak szabad szálláshelyek. Mintegy 80 szolgáltató kínál kiadó szobákat vagy ágyakat – mondta Borboly –, ezek rövidesen a Visitharghita applikáción keresztül elérhetők lesznek. Folyamatban van a biciklis, lovas és gyalogos Mária-zarándokút utolsó 100 kilométerének rendbetétele is. A népiskolák művészei vállalták, hogy kifaragnak egy székely kaput, amit majd a megyeszékhelyen állítanak fel.

Kitesznek magukért a kulturális intézmények
Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója elmondta, több mint száz központi rendezvény és esemény helyszíne lesz Csíkszék. A megyeszékhelyen tartandó események mellett más kulturális rendezvények is várhatók – köszönhetően annak, hogy a Hargitai Megyenapokat is ekkor szervezik. A kínálatot hamarosan háromnyelvű műsorfüzetben is közzéteszik.
A Csíki Játékszín menedzsere, Kányádi Szilárd közölte, május 31-én ismét színpadra viszik a közkedvelt Mágnás Miska című operettet, ugyanaznap a Csipike, a gonosz törpe című gyermekelőadást is megtekinthetik. A Kányádi Sándor két művéből összefonódó Ünnepek háza előadást a nagyközönség június 2-án, 5-én és 6-án tekintheti meg a Városi Művelődési Házban.
András Mihály, a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes vezetője június 1-jén a Hegyen innen–hegyen túl előadásra hívja a néptánc kedvelőit a Városi Művelődési Házba. Ugyanerre a produkcióra június 7-re is lehet jegyet váltani, ezúttal a Szakszervezetek Művelődési Házába. Június 2-án és 8-án az Erdély.ma – Levelek Londonba című előadást láthatják. Június 3-án Pöttöm Palkó mesés táncjátéka, majd azt követően a Háromszék Táncegyüttes Mundruc című előadása lesz a Városi Művelődési Házban.
Június 6-án a 32. Csűrdön­gölő – gyermek- és ifjúsági nép­tánctalálkozóra várnak minden érdeklődőt a Szabadság térre.
A Csíki Székely Múzeumban – eddig egyedülálló módon – mind a 24 terem várja látogatóit. A négy állandó tárlat mellett a Panteon című időszakos képzőművészeti kiállítás is megtekintető lesz. Gyarmati Zsolt, a múzeum igazgatója megjegyezte: a várudvarra a színpaddal együtt szívesen befogadnak kulturális rendezvényeket.
Szederjesi Ferenc, a Szakszervezetek Művelődési Házának igazgatója arról számolt be, hogy az épületben belső és külső munkálatokat végeznek, hogy a 735 férőhelyes épület megfelelő legyen az eseménysorozatnak. A két búcsú közötti időszakban június 1-jén Role-koncert, június 3–6. között pedig a Magyar Színház Legyetek jók, ha tudtok című előadását játsszák négy alkalommal, Eperjes Károly főszereplésével. Június 8-án Csángálló-koncert lesz.
A Szent Ágoston-templomban június 2-án a Csíki Kamarazenekar koncertezik, a Csíki Moziban pedig június 5-én Szalay Zoltán szerzői estjén vehetnek részt.
A pápalátogatás és a búcsú közötti időszakban más rendezvényeket nem szerveznek az önkormányzati kulturális intézmények, de a rendezvényhelyszínek – mások mellett a mozi is – bérelhetők más szervezetek eseményeinek befogadására.
A felsoroltak mellett több más szabadtéri rendezvény is gazdagítja a kínálatot.

Szőke Zsuzsa

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek