Vendégházat avattak

Ervin atya emlékére

111

Vendégházat avatott a Dévai Szent Ferenc Alapítvány Gyer­gyó­szárhegyen. A házat a szárhegyi születésű ferences szerzetesről, Ervin atyáról nevezték el.

Vendégházat szenteltek Böjte atya gyermekotthonának udvarán

A Páter Ervin vendégház szentelésére gyűltek össze szárhegyiek, zarándokok és Böjte atya gyermekotthonainak lakói Gyergyószárhegyen. A plébániatemplomban előadást és a Role zenekart hallgathatták az érdeklődők, majd Fülöp-szigetekről érkezett szerzetesek a közösségnek Mária-szobrot adtak át, amely körbejár a világ országaiban.
A templomi esemény után a program a Kájoni János Gyermekvédelmi Központnál folytatódott, amelynek udvarán felszentelték az új vendégházat. Az eseményen Danguly Ervin, Szárhegy polgármestere beszélt Ervin atya életéről, munkásságáról, mivel – mint mondta – nagyon közel állt hozzá és a közösséghez is. Mint elhangzott, Ervin atya Szárhegyen született 1920. május 10-én, lelkipásztorként Erdély több településén szolgált. Több alkalommal bebörtönözték, s 1958-ban halálra ítélték, ezt az ítéletet később életfogytiglani kényszermunkára változtatták s Ervin atya végül közkegyelemmel szabadult. 1997-ben tért haza szülőfalujába, ahol papi teendői mellett nagyon sokat tett a közösségért. 2013-tól élete végéig a ferences rend csíksomlyói kolostorában élt, 2016 novemberében hunyt el.
Danguly azt mondta, az atyát többször elüldözték szülőfalujából, s amikor a Csíksomlyóra helyezéséről kérdezték, az idős szerzetes úgy fogalmazott: „Én Szárhegytől nem távolodom el.” A polgármester megköszönte a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak, hogy Ervin atyáról nevezték el a vendégházat. Böjte Csaba Ferenc-rendi szerzetes elmondta, Ervin atya hívta őket Szárhegyre, hogy itt gyermekotthont létesítsenek.
– Azt kívánjuk, hogy az a szellem, lelkület, amely Ervin atyát jellemezte, töltse be ezt a házat s mindazokat, akik betérnek ide – fogalmazott Böjte atya. A vendégház szentelését követően ebéd és koncert következett a gyermekvédelmi központ udvarán. Csergő Hajnal, a gyermekotthon vezetője elmondta, a vendégházban nyolc szoba található, amelyekben akár negyven személy is elfér. A pápalátogatás alkalmával már vendégek foglalták el a szobákat, összesen 43-an szálltak meg itt. A gyermekotthon szomszédságában található vendégház bárki előtt nyitott.

Lázár Hajnal

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek