Venczel József születésnapját ünnepelték

Venczel József 103. születésnapjára emlékezett tegnap délelőtt a társadalomkutató és közíró nevét viselő csíkszeredai szakközépiskola. A tanintézmény vezetősége három helyszínen, tegnap az iskola előtermében és Venczel Józsefnek a csíkszeredai szülőházánál tartott koszorúzást, szombaton pedig Kolozsváron a Házsongárdi temetőben is megemlékezik névadójáról.

Venczel Józsefre emlékeztek a nevét viselő szakközépiskolában Fotó: Balázs Árpád
Venczel Józsefre emlékeztek a nevét viselő szakközépiskolában Fotó: Balázs Árpád

Iskolánk 1996 óta viseli Venczel József nevét, munkaközösségünk pedig együtt vallja a néhai társadalomkutatóval, hogy „…a szellemi életben utat keresőknek még érőfélben kell sorsukká váló munkaterületet, alkotókedvük számára tárgyat és formát választaniuk” – mondta az iskolai koszorúzáson Bálint Gabriella igazgató. A szakközépiskola vezetősége a megemlékező ünnepségeken kívül egyhetes, többnyire vetélkedőkből összeállított rendezvénysorozattal emlékezik névadójára, ma délben például a tanintézmény meghívásának eleget téve Telegdy Balázs tart előadást Venczel József munkásságáról a csíkszeredai Sapientia egyetem nagyaulájában.
– Szombaton a Ki mit tud Venczel József életéről és munkásságáról vetélkedő és plakátverseny nyerteseivel Kolozsvárra utazunk, ahol felkeressük a néhai társadalomkutató sírhelyét a Házsongárdi temetőben, ahol koszorút helyezünk el – mondta a szakközépiskola igazgatója.
A faipari és erdészeti szakközépiskola néven is közismert tanintézmény egyébként folyamatosan kapcsolatot ápol Venczel József leszármazottaival, a család minden évben Venczel-emlékdíjjal jutalmazza a szakmájukban jeleskedő diákokat.
– Most is értesítettük a Venczel család leszármazottait, hogy Kolozsváron is koszorút helyezünk el, így az ő közbenjárásukkal és segítségükkel keressük fel Venczel József sírhelyét – közölte Bálint Gabriella.

Pál Bíborka

 

Kapcsolódó cikkek:

14,240RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb