csütörtök, november 26, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Vegyük le a szemellenzőt!

A székelyudvarhelyi halmozottan sérült személyeket támogató Orbán Alapítvány egynapos kampányt szervezett #levesszukaszemellenzot címmel. Ez alkalommal díjazták a néhány hónappal ezelőtt meghirdetett rajz- és fotópályázat résztvevőit is.

A Magna Cum Laude énekese, Mező Misi adta át az okleveleket Fotók: Nagyálmos Ildikó

Kedden reggel a Patkóban gyülekeztek a szé­kely­ud­varhelyi Orbán Alapítvány tagjai, szimpatizánsai, nem csak sérültek, hogy csatlakozzanak a polgármesteri hivatal előtt elhaladó felvonuláshoz, ezzel is felhívva a városlakók figyelmét a fogyatékosság, a másság elfogadására. Délelőttől kora délutánig a Márton Áron téren felállított sátrak alatt érzékenyítő programokat szerveztek a város lakóinak, szakemberek segítségét igénybe véve a kívülállóknak bemutatták a különféle fogyatékosságokat, ugyanakkor érzékeltették, gyakorlatba ültetve bemutatták, hogy milyen végigmenni egy akadálypályán mankóval vagy kerekes székkel, illetve látássérültként, hallássérültként hogyan kell bizonyos helyzetben boldogulni.

– Érdekességként említem, hogy a felvonuláson sok kismamát láttam. Valószínűleg azért is szolidárisak velünk, mert nekik is szükségük lenne akadálymentességre a városban – mondta Orbán Ágnes, az alapítvány elnöke.
Délután a Mokka kávéházban Orbán Ferencz Sarolta, a Príma rádió műsorvezetője köszöntötte a rajzpályázat résztvevőit és arra kért mindenkit, hogy vetkőzzük le az előítéleteket és lássuk meg a világot a gyerekek szemén keresztül. A kifüggesztett több mint hatvan rajz arról árulkodik, hogy a gyerekeknek nincsenek előítéleteik, nyitottsággal fordulnak sérült társaik felé. A rajzokat szakavatott zsűri értékelte, az ő nevükben szólalt fel Kolumbán Gábor, a kuratórium elnöke.

– Igyekeztünk szakmai szempontokat és az emberi beleérzést is figyelembe venni a beérkezett pályamunkák kapcsán, tekintettel voltunk a jelentkezők korára, iskolai hátterére, hogy esélyegyenlőséget biztosítsunk a kis művészeknek. Három szempontot vettünk figyelembe: az empátiát a fogyatékkal élő társaik iránt és ezt művészileg hogyan jelenítik meg, valamint tartalmaz-e valami kreatív, újító jelleget az alkotás. Voltak, akik szervezetten neveztek be, látszott, hogy iskolai kezdeményezésre, valószínű, hogy az osztályban megbeszélték a témákat, és így talán nagyobb volt a társadalmi hatása is – fogalmazott Kolumbán Gábor.

A közönségdíj harmadik helyezését Benkő Róbert érte el, második Bakó Ágnes lett, a dobogóra pedig Vass Hunor került.
– A kaland nem odakint van, a kaland bennünk rejlik – mondta a főnyertes, aki alkotásának mottóját is megosztotta a közönséggel.
Az elemi osztályosok kategóriájában harmadik lett Nyisztor Nóra, második helyezést ért el Szász Kristóf, Molnár Enikő rajza bizonyult a legjobbnak, így ő vihette el a fődíjat.


Az általános iskolások közül Bencze Mátyás harmadik, Takács Zsófia második, Vass Hunor pedig első helyezést ért el. Különdíjat nyert Váncsa Orsolya, Böjte Sámuel, Szőke Zsolt és Georghița Claudia. A fotópályázatra egyetlen alkotás érkezett, így a fődíjat Balázs Dániel vihette haza. Az okleveleket és az első helyezetteknek járó ajándékcsomagokat az est folyamán koncertet adó Mező Misi, a Magna Cum Laude frontembere adta át.

Nagyálmos Ildikó

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb