Vegyél jegyet!

479

Többször feltettem magamban a kérdést, vajon ki a hibás azért, hogy néhány személyvonat, amely Csíkszeredán áthalad, kevés vagonból áll. Lassan odajutunk, hogy luxusszámba megy a kétvagonos személyvonat.
Az állami vasúttársaság első lépése egy személyvonat megszüntetésére a vagonok számának csökkentése. Valamikor Brassó és Jászvásár között közlekedett egy gyorsvonat, volt neki egy első és két másodosztályú vagonja. Előbb az első osztályú vagont vették ki, majd az egyik másodosztályú kocsi is eltűnt, végül az egész szerelvényt megszüntették. Feledésbe is merült. Elnézem, hogy Felcsík és Alcsík felé is ritka immár a három vagonból álló szerelvény. A Gyimesek felé pedig egyetlen emeletes kocsiból áll a vonat, amelyet egy mozdony húz.
Pedig van utas rajta bőven. A baj az lenne, hogy sokan nem váltanak jegyet? Vagy éppen a vasúttársaságnak nincs elég, menetkész vagonja? Nos, e két kérdés, amire egyelőre válasz nincs. Az biztos, hogy sokan zsebbe fizetnek a vonatkísérőnek, vagy ahogyan nálunk hívják, a kalauznak. Emiatt valószínű, hogy annak ellenére, hogy állóhelyet sem lehet kapni, hivatalosan néhány utas van csak a szerelvényen.
A múltkor elnéztem, hogy az egyvagonos szerelvényen volt két kalauz, majd felült egy ellenőr is, de a helyzet nem sokat változott. A vonat természetesen zsúfolásig megtelt, hegyén-hátán ültek-álltak az emberek, de csak kevesen nyújtották át a jegyeket a kalauznak, inkább jól összecsavarva csúsztatták markába az összegyűrt egylejeseket. Jegyet persze csak az kapott, aki kérte is azt, a többség viszont maradt a kiadott pénzzel és az üres marokkal. Egyik megállóban erdei gyümölcsöket szedők ültek fel, lehettek vagy tízen, összedobtak egy-egy lejt, a bátrabb elindult egy vödör áfonyával és a tíz lejjel a kalauz felé. Átadta a pénzt a gyümölccsel a jegykezelőnek, pár perccel később pedig a kalauzok osztották háromfelé a szép nagy szemű áfonyát.
Az állam sír, hogy szétrabolják a vasúti társaságot. A kalauz és mozdonyvezető panaszkodik, hogy kicsi a bérük. Az utas panaszkodik, hogy egy- vagy kétvagonos a szerelvény, nincs sem ülő-, sem állóhely. De mindez orvosolható. Első lépésként azzal, hogy minden utas váltson jegyet!

Kopacz Gyula

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.