Végrehajtották az iskolák a szaktárca követelését

42

Októberben – egy-két iskola kivételével – valamennyi Hargita megyei tanintézmény végrehajtotta az oktatási minisztérium által előírt személyzeti leépítést. Ott, ahol ez még nem történt meg, előrehozott nyugdíjazással oldják meg a létszámcsökkentést, az érintett munkatársaknak pedig novemberben szűnik meg a munkaviszonyuk – tájékoztatta tegnap lapunkat Görbe Péter Hargita megyei főtanfelügyelő.

Tizenöt kisegítő és nem didaktikai személynek nem szűnt meg a munkaszerződése szeptemberben abból az oktatási minisztérium által megszabott 161 tanügyi állásból, amit szeptember 1-jéig kellett leépítsenek az érintett oktatási intézmények. Görbe Péter, Hargita megyei főtanfelügyelő szerint ez a szám mára tovább apadt, de még így is van egy-két személy, aki csak novemberben távozik a megyei tanügyi rendszerből.
– Írásban értesítettük az oktatási minisztériumot, hogy vannak, akiket novemberben előrehozott nyugdíjba küldenek a tanintézmények, és emiatt a szaktárca türelmét kérjük, amit ezekre az esetekre vonatkozóan meg is kaptunk – nyilatkozta tegnap lapunknak a főtanfelügyelő.
Görbe szerint a leépítések mértéke iskolánként változik. Van, ahol csak egy negyed posztot kellett megszüntessenek az igazgatók, de olyan tanintézmény is akadt a megyében, ahol 22 állást kellett felszámolni.
– A leépítések sok problémát okoztak az iskolák zavartalan működtetésében, ezért jelenleg elégedetlenség és rossz hangulat uralkodik az érintett tanügyi intézményekben. Az oktatási miniszter szerint januárban egy újabb rendelet jelenik meg, amely újraszabályozza a tanintézmények működtetését és a gyereklétszám szerint meghatározott alkalmazottak számát. Egyelőre nem tudjuk, hogy a jelenlegi keretszámok maradnak-e, vagy ismét megváltoztatják azokat – jegyezte meg lapunknak Görbe.
Hargita megyében a legutóbbi tanügyi leépítések alkalmával 89 oktatási intézményből bocsátottak el személyeket vagy csökkentették az alkalmazottak munkaidejét.
– A legtöbb esetben az iskolaigazgatók átszervezéssel próbálták megoldani a személyzeti leépítést, fél normára csökkentették a takarítók állását, előrehozott nyugdíjba küldték, akit lehetett. Megpróbálták tehát nem munkahely nélkül hagyni az embereket – hangsúlyozta a főtanfelügyelő.

Pál Bíborka

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek