vasárnap, november 29, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Végre itt a nyár

Egy picit megkésve, de annál nagyobb szeretettel nyugtázom, hogy néhány napja Csíkországba is megérkezett a nyár. Nagyon vártam, és nemcsak azért, mert ezúttal úgy néz ki, hogy a legmelegebb évszak nem egy keddi nap délután 1 és 3 óra közé esik, hanem az előrejelzések szerint, ha esővel tarkítva is, de legalább tíz napig meleg lesz.
És mindezt tetézi, hogy immár másfél nap és három hónapig a gyerekek búcsút intenek az iskolának. A szülők elfeledhetik a rutinná vált kérdéseiket a tanulással, házi feladat megoldásával és a minősítésekkel kapcsolatosan, a gyerekek pedig végre nem kell a napi hat-nyolc órás suliban tartózkodás mellett még két-három órát tanuljanak. Lesz idő az olvasásra, játékra, és minden szülő arra kellene törekedjen, hogy a vakáció alatt a gyereke a lehető legtöbb időt a szabadban töltse.
A pixeleket is kellene korlátozni. Azaz a gyerek ne a pixeleket bámulja az okostelefonon, a számítógépen vagy a tévén, hanem ha lehetőség van rá, akkor bicajozzon, szaladgáljon, fedezze fel a természet csodáit, szépségeit. És olvasson. Mert manapság egyre kevesebb gyerek olvas, és ennek a beszédben, magatartásban is megvannak a jelei. Igaz, manapság luxuscikk lett a könyv, ugyanis egy-egy példányért annyit kérnek el, amelyből egy négytagú család egy hétvégére bevásárolhatja élelmiszer-szükségletét, de van alternatíva: a könyvtár.
A nyári vakáció ugyanakkor sok szülőnek gondot is jelent. Nehéz a gyereket lefoglalni a betonrengetegben úgy, hogy a szülő napközben dolgozik, a lurkó meg otthon a négy fal között tengeti nyári napjait. Sok esetben nincs megoldás a gyerekfelügyeletre, így inkább teher a nyári vakáció a szülőnek és azt kívánja titokban, bárcsak mehetne suliba a gyerek, mert ott legalább tudja, délelőtt lefoglalják.
Május utolsó napjaitól vártam a nyarat és számoltam vissza, még hány napig mennek a gyerekeim iskolába. Azt hiszem, a kánikula is ezt számolta, hiszen a héten már nem volt házi feladat és beköszöntött az igazi nyár is. Csak tartana így szeptember végéig, kisebb záporokkal tarkítva, hogy tartalmas legyen a vakáció. Nekem és a gyerekeimnek is.

Kopacz Gyula

Kapcsolódó cikkek:

14,237RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb