Végleges döntés született a 2. Liga kimeneteléről

Csak hat csapatnak lesz mérkőzése a másodosztályban

46

Miután a hét elején a labdarúgó 3. Liga 2019/2020-as idényével kapcsolatosan döntéseket hozott a Román Labdarúgó Szövetség, szerdán a másodosztály folytatásának menetrendje is véglegessé vált. Az első hat helyezett folytatja a küzdelmeket, a 7–19. helyen álló csapatoknak pedig véget ért az idény. Fontos, hogy idén nem esik ki egyetlen csapat sem a 2. Ligából, így az FK Csíkszereda ősztől biztosan a másodosztályban szerepelhet.

Ősztől is a másodosztályban szerepelhet az FK Csíkszereda csapata. Elérték a szezon elején kitűzött célt, habár nem gondolták, hogy ezt így teljesítik                                                                                 Fotó: Pál Zoltán / archív

A koronavírus-járvány miatt félbeszakadt labdarúgó-bajnokságok közül a másodosztály küzdelmeinek folytatása váltott ki a legtöbb vitát. Az elmúlt hetekben óriási volt a bizonytalanság, a 2. Ligában szereplő klubok és a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) többször is egyeztetett a folytatás mikéntjéről, legalább hat változat készült a nyár eleji újrakezdésre, ám sokáig nem jutottak dűlőre a felek. Szerdán délután a klubok és a FRF képviselői újra videokonferenciát tartottak, ahol újabb három változat került napirendre, amelyből egyet el si fogadtak a felek, noha még mindig van egy gárda, amely ezt fenntartásokkal fogadta, mert őt érinti leghátrányosabban a döntés.
A március közepén félbeszakadt 2019/2020-as idényből 14 forduló lett volna hátra, ám mind a csapatok, mind pedig a szakszövetség rájött, hogy képtelenség két hónap alatt ennyi meccset lejátszani úgy, hogy gyakorlatilag a záró forduló és a 2020/2021-es idény között egy-két hét szünet maradt volna. Ezt követően merült fel az alsó- és felsőházra való osztás, előbbi az 1. Ligába való feljutásról, utóbbi pedig a másodosztályban maradásról döntött volna. Szerdán a felekhez a második javaslat már úgy jutott el, hogy az alsóházat két hatos csoportba osztották volna, a rájátszás végén mindkét csoportból az utolsó két helyezett kiesett volna, míg a két negyedik selejtezőt játszott volna a bennmaradáshoz.
A harmadik változat lett végül a nyerő, ám ezzel kapcsolatosan is van fenntartása egy klubnak, amelyet a leghátrányosabban ért a döntés. Eszerint az 1. ligás licencért folyamodott hat másodosztályú csapat vív rájátszást, amely végén az első két helyezett feljut az első osztályba, míg a harmadik helyezett selejtezőt játszik az 1. Liga alsóházi rájátszásának hatodik helyezettjével, a 2. Liga 7–19. helyezettje számára pedig véget ér a 2019/2020-as idény, amely végén nem esik ki egyetlen csapat sem.
Így az FK Csíkszereda számára gyakorlatilag véget ért a szezon, a Valentin Suciu által irányított gárda első 2. ligás idényében 22 mérkőzést játszott, öt meccset megnyert, hétszer döntetlennel zárt és 11 vereséget szenvedett, a csapat 22 pontot gyűjtött, ez pedig a 17. helyhez volt elég úgy, hogy a bajnokságot húsz csapat kezdte el, ám március közepére 18-ra apadt a mezőny. A csíki focisok 17 gólt rúgtak és 33 gólt kaptak, ám a lényeg, hogy ősztől is a 2. Ligában szerepelhet a megyeszékhelyi csapat.

Hátrányban a listavezető
A 2019/2020-as idény lezárásáról szóló döntés módja a listavezető Aradi UTA csapata számára a leghátrányosabb. A FRF döntése értelmében a rájátszásban érdekelt hat csapat – amely egyébként 1. ligás licencért is folyamodott – elveszíti megszerzett pontjainak felét. A márciusi leálláskor az UTA 50 ponttal vezetett a 39 pontos CS Mioveni és Turris-Oltul Turnu Măgurele, a 38 pontos FC Argeş Piteşti és Petrolul Ploieşti, valamint a 37 pontos Bukaresti Rapid előtt. Érdekesség egyébként, hogy a hetedik Bukaresti Metaloglobusnak is 37 pontja van, ám nem folyamodott a gárda 1. ligás licencért, így amennyiben az első két hely egyikén végzett volna, nem juthatott volna fel az első osztályba.
A FRF döntése éppen a biztos feljutónak tekintett, a 2. Liga mezőnyéből toronymagasan kiemelkedő listavezetőt érintette a legrosszabbul. Az aradiak nem csupán megszerzett pontjainak felét, hanem előnyének többségét is elveszíti a döntés hatására. Ugyanis a 39 pontos Mioveni és Turris-Oltul 20, míg az UTA 25 ponttal kezdené a rájátszást, így az aradiak 11 pontos előnye ötre olvadt, amelyet két vereséggel el is veszíthetnek. Mi több, sok esélyük nem lesz a botlásra, mivel a rájátszásban részt vevő csapatok csak egy kört, azaz öt-öt meccset játszanak, így szoros lesz a befutó az első két helyért. A jelenlegi állás szerint az első három csapat három meccset játszik hazai és kettőt idegen környezetben, a sorsolást egy későbbi időpontban tartja meg a FRF. A meccsnaptár is elkészült, július 4., 11., 18. és 25-én, valamint augusztus 1-jén rendezik meg az öt fordulót, augusztus 5-én pedig a rájátszás harmadikja már selejtezőt vív az 1. Liga alsóházának hatodik helyezettjével. Ez utóbbi párharcnak még van egy kérdőjele: egy vagy két meccset játszanak-e majd a felek, ám erről később dönt a FRF.

Elégedetlen az UTA
Noha Răzvan Burleanu FRF-elnök a videokonferenciát követően azt nyilatkozta, hogy a másodosztály lezárására a három közül a klubok által is elfogadott harmadik lehetőség „a lehető legjobb megoldás”, a 2. Liga listavezetője ezzel nem ért egyet.
Az UTA vezetősége közleményt adott ki, amelyben megjegyzik, hogy csak a Dunărea Călărași szavazott arra a lehetőségre, hogy a hátramaradt 14 fordulót játsszák le, a második javaslatot egyetlen klub sem támogatta, míg a harmadikra a 18-ból 15 csapat bólintott rá, az UTA és a Metaloglobus pedig tartózkodott. „A FRF a folytatásra három lehetőséget tárt elénk a szerdai videokonferencián. Az már korábban ismert volt, hogy kettő ezek küzöl nagyon kevés szavazatot fog kapni, hiszen logisztikailag kivitelezhetetlen, pénzügyileg pedig megterhelő lett volna. Szerintünk a FRF a folytatásról egyetlen olyan javaslatot sem tudott elénk terjeszteni, amely a sport érdemeit, az eddig elért eredményeket igazságosan figyelembe vette volna. Klubunk elfogadja a 2. ligás csapatok demokratikus döntését és igyekszünk bebizonyítani csapatunk erejét a pályán. Ám ahogyan a FRF-nek elküldött május 7-i beadványunkban fogalmaztunk, fenntartjuk a jogát annak, hogy a szerdai döntést – amelyet minden bizonnyal elfogad a szövetség végrehajtó bizottsága – megfellebbezzük, hiszen csak a mi klubunkat érte diszkrimináció” – írta az aradi klubvezetés a csapat honlapján.

Tesztelik a focisokat
Azok a csapatok, akik elkezdik a közös edzéseket a mai napot követően, három alkalommal kell kötelezően koronavírustesztet végezzenek a játékosokon és az edzői stábon – közölte Ionuţ Stroe. A sportminiszter hozzátette, a döntés a FRF és a Román Profi Labdarúgó Liga (LPF) vezetőivel történt egyeztetés után született meg. Így a szükségállapot lejártát követően közös edzésbe kezdő klubok az edzőtábor megkezdésekor, a hetedik és a tizennegyedik napon kötelezően le kell teszteljék sportolóikat és az edzői stábot, sportágtól függetlenül. Ugyanakkor nem kell senkinek kéthetes elkülönítésbe vonulnia az edzőtábor megkezdése előtt, mint ahogyan a sportminiszter korábbi rendelkezésében szerepelt
Immár nem kötelező a labdarúgóknak a sportbázison lakniuk az edzőtáborozás ideje alatt, ám a lakóhelyük és az edzésnek helyt adó létesítmények közötti utaztatást úgy kell megoldaniuk a kluboknak, hogy a játékosok egészsége ne legyen veszélynek kitéve.
Arra a kérdésre, hogy mikor indulhat újra az 1. Liga, a sportminiszter nem tudott pontos választ adni, azt viszont kijelentette, a „szurkolóknak meg kell elégedniük a meccsek televíziós közvetítésével”, azaz zárt kapus meccsekkel érhet véget a hazai 2019/2020-as labdarúgóidény.

HN-összeállítás

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.