Végkiárusított vidékfejlesztési pénzek: Áprilistól pályázhatnak a fiatal gazdák

145

Az aktuális Vidékfejlesztési Program (PNDR) utolsó szabad euróira pályázhatnak hamarosan a farmjaik, feldolgozó kapacitásaik modernizálására törekvő gazdálkodók, élelmiszergyártók. A napokban közzétett tervezet alapján 42 millió eurót kínálnak a fiatal gazdáknak is: a kiírásra április vége felé lehet számítani.

Terepszemle a tehenészetben. Az utolsó farmfejlesztési eurókra pályázhatnak a gazdák

Közzétette a kifutó Vidékfejlesztési Program idénre tervezett pályázati kiírásainak menetrendjét a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR), ezeken keresztül vélhetően a 2014–2020-as tervezési ciklus maradék, felhasználatlan uniós pénzeit kínálják a fejleszteni kívánó agrár- és élelmiszeripari vállalkozásoknak.
A napokban bemutatott tervezet az aktuális PNDR 12 intézkedésére és alintézkedésére vonatkozik: a legnagyobb pályázati érdeklődés várhatóan a 4.3-as és a 6.1-es intézkedéseket övezi majd. Előbbi keretében az érintettek 43,222 millió eurónyi támogatást nyerhetnek a mezőgazdasági és erdészeti infrastruktúra fejlesztésén belül az öntözőrendszerek bővítésére, kiépítésére, míg a 6.1-es intézkedés keretében felkínált 42,681 millió euróra a 41. életévüket be nem töltött fiatal gazdálkodók pályázatát várják. A 4.3-as intézkedésen a menterend szerint március–április folyamán, a 6.1-es intézkedésen pedig április vége felé nyitják meg a pályázati kapukat: az időigényes tervek, dokumentációk beszerzését épp ezért érdemes már most elkezdeni.
Ugyancsak a mezőgazdasági tevékenység, pontosabban az előállított nyersanyagok feldolgozottsági szintjének fejlesztéséhez kötődik a 4.2-es intézkedés: az itt kínált közel 6,9 millió euróra várhatóan áprilistól pályázhatnak a feldolgozó és élelmiszergyártó vállalkozások. A 9.1a alintézkedésen belül összese 1 millió 984 ezer eurónyi uniós fejlesztési támogatás várja majdani gazdáját: a pénzre – várhatóan március végétől – a gyümölcstermesztési ágazatban létrejött bejegyzett termelői csoportok pályázhatnak. Némileg ide kötődik a 3.2-es intézkedés is, aminek keretében júliustól több mint 4 millió euróra pályázhatnak a termelői csoportok termékeik, tevékenységeik belföldi népszerűsítésére. Támogatás igényelhető majd – a tervezet alapján ugyancsak márciustól – a mezőgazdasági biztosítási hozzájárulásokra: a célra több mint 39 millió euró áll még rendelkezésre.
A 2020-ra tervezett kiírások teljes lajstromáról, valamint a szóban forgó intézkedések részletes leírásáról és pályázati útmutatóiról a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség holnapján (www.afir.info) tájékozódhatnak az érdeklődők.

Domján Levente

Akár ez is tetszhet

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.

Ez a weboldal Cookiekat használ a felhasználói élmény javítása érdekében Elfogadom Részletek