hétfő, november 30, 2020
custom_html_banner1

Hirdetés

Végigtáncolják a vakáció utolsó napjait

Tánccal és énekszóval búcsúznak a nyártól és a vakációtól a kilencedik alkalommal megszervezett zeteváraljai táborban a Tamási Áron Gimnázium Gereben tánccsoportjának táncosai és oktatói. A jó hangulat ez alkalommal is garantált.

Boros Hilda a lányokat tanítja. A fiúk a patak partján ropják Fotó: Nagyálmos Ildikó

Már vasárnap elkezdődött és pénteken zárul a hagyományokra épülő Gereben tánctábor, ahol – akárcsak az elmúlt közel egy évtizedben – nagyjából százhúszan vesznek részt, az általános iskolásoktól a középiskolásokig. Laczkó György iskolaigazgató tegnap a helyszínen, a Zetevár Panzió tágas udvarán beszélt az idei táborról – miközben javában zajlott a táncoktatás –, ahol minden évben, több csoportot alkotva, más és más tájegységek táncait tanulják meg a fiatalok. Tavaly például a kalotaszegi, idén a küküllőmenti táncokra esett a választás, amelyet a Gereben néptánccsoport tanárházaspárja, Boros Béla és Boros Hilda oktat, de vendégoktatókat is várnak. Akárcsak az elmúlt években, idén is a négytagú Üver zenekar muzsikál.
A zömében középiskolás diákok örömmel jönnek minden évben nemcsak a gyönyörű helyszín, hanem a jó társaság miatt is, sőt azok is szívesen visszajárnak esténként a táncházba, akik már elkerültek a városból és egyetemi tanulmányaikat végzik. A tizedikes Boros Bíborka négy éve vesz részt a táborban. Elsősorban a tánctanulás miatt választja ezt a programot, másrészt pedig a társaságért és a jó hangulat miatt, ami – mint fogalmazott – örök élmény marad.
A táborban minden este tánccal kapcsolatos előadásokra is sor kerül, hétfőn például archív felvételeken tekinthették meg a diákok a küküllőmenti táncokat, illetve egy táncegyüttes előadását, ma este pedig Török Lóránt marosvásárhelyi néprajzos, néptáncos tart előadást a Küküllőmentéről mint néprajzi tájegységről, illetve ehhez köthető táncokat is bemutat.
Pénteken 19 órától bulival zárják a tábort, ahol a hét során elsajátított táncokból összeállított műsort a szülőknek is bemutatják. A tánctábor egyfajta edzőtábor is, hiszen minden reggel 7 órakor tornával kezdik a napot, és a nap folyamán a próbák mellett népdaltanítás, hajfonási technikák, különféle viseletek hordásának elsajátítása is szerepel a színes programban.
A sajtótájékoztatón jelen lévő Bíró Barna Botond, a főtámogató Hargita Megye Tanácsának alelnöke úgy véli, nagyon fontos fiatal korban megismerkedni a népzenével és a néptánccal, hiszen ez végigkíséri életünket. Mint fogalmazott, a megyei tanács pályázati kiírásai az ilyen jellegű táborok esetében hasznosulnak a legjobban, személyes tapasztalata is megerősíti ezt, hiszen ő is járt Székelykeresztúron néptánckörre. A táborban egy hétig nem csupán a tánctechnikákat sajátítják el, hanem összekovácsolódnak, amelyből élő csapat, közösség lesz – mondta.
– Udvarhelyen idén ősszel immár harmadszorra szervezik meg a Táncházfesztivált, amely azt mutatja, hogy a mai világban is fontosak hagyományaink, szokásaink, kötődéseink a gyökerekhez, és hogy ezeket az értékeket átadjuk a következő nemzedéknek. Aki táncol, távolról felismerhető, más a mozgása, testtartása, öröm nézni – mondta Bíró Barna Botond.

Nagyálmos Ildikó

 

Kapcsolódó cikkek:

14,238RajongókTetszik
0FeliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb